Választás a rácsok mögött

Szerző: Kiss Gábor Gergő / Délmagyarország Napilap

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/valasztas_a_racsok_mogott/2376564/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Dátum: 2014.04.03.
A magyar börtönökben fogva tartott 5600 szavazásra jogosult közül 1400-an jelezték büntetés-végrehajtási intézményükben, hogy részt kívánnak venni a vasárnapi országgyűlési választásokon. A Szegedi Fegyház és Börtönben a közügyek gyakorlásától csak 350 fogvatartott nincs eltiltva: 100-an „mennek" szavazni.

A jelenlegi adatok szerint a 2010-es választáshoz képest megközelítőleg 600-zal több, a 18 ezer 300 fogvatartottból csaknem 5600 ember jogosult szavazásra a börtönökben, és közülük eddig mintegy 1400-an jelezték szavazási szándékukat a vasárnapi országgyűlési választásokon – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BvOP) sajtóosztálya. Ők azok az elítéltek, akiket a bíróság nem tiltott el a közügyek gyakorlásától, vagy annak időtartama már lejárt. Akik jelezték, hogy szavazni szeretnének, azoknak a büntetés-végrehajtási intézetek elküldték szükséges irataikat, valamint a mozgóurna-igénylési kérelmeket az illetékes választási szervekhez. Az érintettek fogva tartásuk helyén, a választási eljárásra vonatkozó jogszabályok szerint, mozgóurnával szavaznak a helyi választási irodával egyeztetett időpontban. A Szegedi Fegyház és Börtön 350 szavazásra jogosult fogvatartottja közül 100-an akarnak élni szavazati jogukkal, míg a többiek közönyösek a vasárnapi választásokkal kapcsolatban.

– 2010-ben az akkor kormányzó MSZP-re szavaztam: a nyertes Fidesznek eleinte tetszett a családokat segítő politikája, mégis úgy döntöttem, nem fogok szavazni. Nem mondom, hogy már soha életemben nem voksolok, de most nem találtam olyan pártot, amit szívesen támogatnék – mondta a 39 éves János. A fogvatartottak elmondása szerint az elmúlt napokban egyre többet foglalkoznak a politikával, főleg a munkahelyteremtés és a családok jövője érdekli őket. – A hírműsorokat nézzük, abban éppen elég politika van ahhoz, hogy képben legyünk, de szívesebben figyeljük munka után a sport- és zenecsatornákat – magyarázta a férfi.

Fogva tartott társa, a 42 esztendős Ferenc szavazni fog vasárnap a rácsok mögött, amiről egy hete nyilatkozott intézetének, és megadta személyes adatait. – Fontosnak tartom a szavazást, hiszen úgy számolom, hogy négy éven belül mindenképpen szabadulok, így a következő kormány politikáját már a szabad életben is tapasztalni fogom.
A fogvatartottak szkeptikusak a választási ígéretekkel kapcsolatban, minden politikus minden mondata mögött a hátsó szándékot keresik. Ha nem lennék börtönben, biztos nem szavaznék: ahogy korábbi éveimben, most is külföldön lennék, és dolgoznék. Kint nem érnék rá regisztrálni és sorban állni a kirendeltségeken: ott munka van – mondta.

A választás menete a börtönökben hasonló a kinti voksoláshoz: a jogosult fogvatartott szavazásához külön elő kell készíteni egy őrzött, de a titkos szavazásra alkalmas helyiséget, ahol rajta kívül kizárólag a szavazatszámláló bizottság tagjai és őrei tartózkodhatnak. – A Bv-intézetek vezetői úgy szervezik meg a szolgálatot a szavazás napjára, hogy a börtönök dolgozói is gyakorolhassák választójogukat – tájékoztatott a BvOP sajtóosztálya.

Címke:   Szeged választások részvétel