Belehallgatna a magyar börtönlakók rádiójába? Hamarosan megteheti

Szerző: hvg.hu

Link: http://hvg.hu/kultura/20161012_bortonradio_kozossegi_gyujtes

Dátum: 2016.10.12.
Az egész országban hallgatható rádiót indítanak hamarosan a börtönrádiósok. Jelenleg három büntetés-végrehajtási intézetben készítenek műsorokat a fogvatartottak. A rácsokon kívüli börtönrádióhoz a csapat összeállt, stúdiót is találtak, a technikai eszközökre viszont támogatásokat gyűjtenek.

Az Adj Hangot Egyesület (amely 2014-ben, brit mintára honosította meg hazánkban a Börtönrádiót) a börtön falain kívül, a nagyközönség számára is hallható műsort szolgáltat a fogvatartottak irodalmi, vallási, zenei, utazási, valamint portréműsorainak legérdekesebb részeiből, valamint a már szabadult, volt börtönrádiósok idekint készített műsoraiból.

A program beindításához kaptak felajánlásként egy budapesti helyiséget, a stúdió berendezéséhez azonban a leendő hallgatók támogatását kérik. Az egyesület elsősorban pénzadományt vár, amelyből fejhallgatókat, mikrofonokat, kábeleket, hangkártyákat, akusztikai elemeket vásárolnának. A gyűjtés az ismert Adjuk Össze közösségi adománygyűjtő oldalon indult, Börtönrádió szabadon címmel. A gyűjtés még 15 napig elérhető.

Jelenleg három magyarországi büntetés-végrehajtási intézetben működik börtönrádió: Vácon (Rács FM) és Győrben (Sing Sing FM Győr) felnőtt férfi fogvatartottak, a budapesti Gyorskocsi utcában (Hessz FM) pedig női fogvatartottak készítenek műsorokat sorstársaik számára.

A Börtönrádió egy zárt láncú, csak a fegyintézetek lakói által fogható rádióprogram, amelyet a fegyintézet lakói készítenek tapasztalt újságírók, pszichológusok, illetve egyéb segítő szakmákban működő szakemberek által nyújtott tréning után, azok szerkesztői és segítői közreműködésével, maximálisan figyelembe véve a fegyintézet biztonsági előírásait, etikai irányelveit.

A Börtönrádió célja, hogy a fogvatartottak aktív közreműködésével olyan belső információs és kommunikációs fórumot biztosítson a fogvatartottak számára, amely segít a feszültség csökkentésében, a konfliktuskezelésben, valamint hatékony segítséget nyújt a szabadulás utáni reintegrációjában.

A nagyközönségnek szánt műsorok célja, hogy bepillantást engedjen ebbe a nagyon zárt világba, és megjelenítse azokat a történeteket is, amelyekről kevesebb szó esik: az emberségről, a barátságról, a jóvátételről és az újrakezdésről.

Címke:   börtönrádió Adj Hangot Egyesület nyilvánosság