Új elemek az életpályán

Szerző: Nagy Áron / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/belfold/uj-elemek-az-eletpalyan-1086517/

Dátum: 2016.10.12.
A rendészeti életpályamodell keretében új ellátási rendszer bevezetésével biztosítaná a kormány a rendvédelmi szervek és a honvédség baleset vagy betegségek folytán hivatásos szolgálatra, illetve az adott beosztásra alkalmatlanná vált tagjainak anyagi biztonságát. Egy közelmúltban beterjesztett javaslat értelmében azokat, akik munkaképesek, megváltozott helyzetükre tekintettel kötelező lenne továbbfoglalkoztatni.

Új ellátási rendszer bevezetésével biztosítaná a kormány a rendvédelmi szervek és a honvédség baleset vagy betegségek folytán hivatásos szolgálatra, illetve az adott szolgálati beosztásra alkalmatlanná vált tagjainak anyagi biztonságát. A közelmúltban előterjesztett törvényjavaslat előírná a kötelező továbbfoglalkoztatást. Azaz például egy munkaképes, de a sérülései miatt a korábbi formában tovább már nem alkalmazható rendőr számára a hatóságnak olyan, mondjuk irodai munkát kellene felkínálnia, amit el tud végezni, és nincs egy-másfél óránál messzebb az otthonától. Ez történhet úgy, hogy megőrzi hivatásos jogállását, de az is előfordulhat, hogy kormányzati szolgálati, közalkalmazotti státusba kerül. Az érintettek anyagi támogatásra is jogosultak, de kizárólag akkor, ha elfogadják a felkínált állást. A továbbfoglalkoztatás alól ugyanakkor indokolt esetben az illetékes miniszter felmentést adhat.

A koncepció mellé az Országgyűlés Képviselői Információs Hivatala összegzést készített a rendészeti életpályamodell bevezetésével eddig elért eredményekről. A jelentés kiemeli, hogy a magyar rendvédelmi szervek hivatásos állományának összlétszáma 2015-ben meghaladta a 60 ezer főt. A többség, több mint 36 ezer ember, a rendőségnél teljesít szolgálatot. A tavaly júliusban bevezetett rendvédelmi életpálya több mint 50 ezer egyenruhásnak emelte meg 30 százalékkal a bérét. Körülbelül négyezren 25 és 30 százalék közötti, 253-an pedig (mint a vezetői állomány tagjai) 15 és 30 százalék közötti illetményemelésben részesültek. Az életpálya kiteljesítésére vonatkozóan a kormány idén eldöntötte, hogy a korábbi biztosítási rendszert átalakítja és úgynevezett rendvédelmi egészségkárosodási járadékot vezet be.

A jelentés külön kiemelte, hogy a rendőrség a rendszerváltás óta szinte folyamatosan létszámgondokkal küszködött, ennek legfőbb oka elsősorban az évenkénti nyugdíjazások és elbocsátások, illetve az elvándorlás volt. Ezt sikerült az elmúlt két évben megállítani. A tiszti kar létszáma 2013-tól kezdődően fokozatosan növekszik, tavaly már többen voltak a rendszeresített létszámnál. A tiszthelyettesi állományt azonban még nem sikerült teljesen feltölteni. Hasonló tendencia jellemzi a többi rendvédelmi szervet is. Érdemes kiemelni, hogy az életpálya bevezetése után a rendőrtisztek havi átlagkeresete 2015 végén bruttó 414 533 forint, a tiszthelyetteseké 285 886 forint volt. A büntetés-végrehajtásnál ugyanez 403 173 és 251 429 forint; a katasztrófavédelemnél pedig 402 523 és 242 078 forint volt.

Bármilyen furcsa, a legrosszabbul a Nemzeti Adó- és Vámhivatal állománya keres. A hivatalos adatok szerint az életpályamodell bevezetésével a tisztek átlagosan havi bruttó 359 400 forintot, a tiszthelyettesek pedig 189 600 forintot visznek haza, ami – mint azt a képviselői hivatal megjegyezte – alig több a korábbinál.


Címke:   életpályamodell rendészet ellátás tervezet