Újabb országban jár kémiai kasztráció a pedofil bűnözőknek

Szerző: hvg.hu

Link: http://hvg.hu/vilag/20161012_kemiailag_kasztraljak_a_pedofilokat_indoneziaban

Dátum: 2016.10.12.
Lehetővé teszi az elítélt pedofilok kémiai kasztrációját az a törvény, amelyet most fogadott el az indonéz parlament.

Az indonéz elnök még májusban vetette fel a szigorítás lehetőségét, miután nyolc férfi megerőszakolt és megölt egy 14 éves kislányt – adta hírül a BBC. Két ellenzéki párt képviselői nem támogatták a javaslatot, amelyet emberi jogi szervezetek is bíráltak, mondván, erőszakkal nem lehet elejét venni az erőszaknak.

Tiltakozott az Indonéz Orvosok Szövetsége is, szerintük a kémiai kasztráció ellentétes az orvosi etikával, tagjainak pedig azt javasolták, hogy ne vegyenek részt a gyakorlatban.

Az eljárás során az elítéltek szervezetébe női nemi hormonokat fecskendeznek. A módszert szexuális bűncselekmények miatt elítélt férfiakon alkalmazzák például Lengyelországban, Dél-Koreában, Oroszországban és az Egyesült Államok néhány államában. Az Egyesült Királyságban önkéntes alapon végzik el a beavatkozást.

Nemcsak a kasztrációról döntött most az indonéz országgyűlés: az új törvény szerint a bírák halálbüntetést is kiszabhatnak az elkövetőkre, és elrendelhetik, hogy elektronikus nyomkövetővel lássák el őket. A gyerekekkel erőszakoskodókra kiróható legrövidebb börtönbüntetés időtartamát pedig 10 évre emelték.

Emberi jogi szervezetek e döntést is kritizálták. Javaslatuk szerint szükség lenne a törvény évenkénti felülvizsgálatára, hogy kiderüljön, van-e visszatartó ereje.

Címke:   pedofília kémiai kasztráció törvény Indonézia