Rendben lezajlott a szavazás a büntetés-végrehajtási intézetekben

Szerző: MTI / klubradio.hu

Link: http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=171937

Dátum: 2014.04.06.
Rendben lezajlott a szavazás a büntetés-végrehajtási intézetekben - mondta el az MTI érdeklődésére Szalai Tímea, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóiroda-vezetője.

A jogszabályok értelmében az előzetesen letartóztatottak, valamint azok az elítéltek, akiket a bíróság a közügyektől nem tiltott el, illetve a közérdekű munka vagy pénzbüntetés helyébe lépő szabadságvesztést töltő elítéltek, továbbá a büntetőjogi elzárást vagy szabálysértési elzárást töltő fogvatartottak szavazhattak.

A közel 18 300 fogvatartottból mintegy 6 ezren voltak jogosultak választani, közülük közel 1800 fogvatartott nyilatkozott arról, hogy élni kíván szavazati jogával. Mintegy 1180 fő kapta meg a helyi választási szervek visszaigazolását és voksolt a börtönökben. Az érintett fogvatartottak a fogva tartás helyén, a helyi választási irodával egyeztetett időpontban, a választási eljárásra vonatkozó jogszabályok szerint, mozgóurnával szavaztak. A büntetés-végrehajtási szervek vezetői úgy szervezték meg a szolgálatot, hogy a beosztott személyi állomány is gyakorolhassa a választójogát - tette hozzá Szalai Tímea.


Címke:   választások 2014 részvétel