Bírálják a szászországi hatóságokat a szíriai férfi halála miatt

Szerző: Euronews

Link: http://hu.euronews.com/2016/10/13/biraljak-a-szaszorszagi-hatosagokat-a-sziriai-ferfi-halala-miatt

Dátum: 2016.10.13.
Bírálatok érik annak a lipcsei börtönnek a vezetőségét, ahol a hétfő hajnalban elfogott, terrorista támadás előkészítésével gyanúsított férfi öngyilkos lett.

A belügyminiszter is megszólalt az ügyben, azt mondta, a haláleset hátráltatja az ügy feltárását.
Dzsaber al-Bakr a trikójával megfojtotta magát, fél órán keresztül próbálták újraéleszteni. A szíriai férfit kezdetben 15 percenként ellenőrizték cellájában, keddtől azonban már csak 30 percenként.

– Beszélgetések zajlottak a letartóztatott gyanúsítottal, hogy képet kapjunk a személyiségéről, később a börtön pszichológiai szolgálatával is voltak beszélgetések. Ezek után nem állapítottunk meg olyat, hogy fennállna az öngyilkosság közvetlen veszélye a gyanúsítottnál- mondta Szászország igazságügyi minisztere.

Dzsaber al-Bakr ügyvédje azt mondta, ő észlelte, hogy a férfi furcsán viselkedik:

– Tudtam, hogy ideges, és hogy készül valamire. Nem viselkedett normálisan. Ez aggasztott engem.
Természetes, hogy sokkoló, amikor az ember megkapja az üzenetet, és ilyenkor azt kérdezi magától, hogy vajon mindent megtettem-e, amit tehettem vagy tehettem volna-e többet. Hogy vajon tovább kellett volna-e maradnom vele a börtönben, és tovább beszélgetni vele.

Dzsaber al-Bakrt hétfőn hajnalban fogták el Lipcsében szíriai menekültek közreműködésével. A hatóságok gyanúja szerint kapcsolatban állhatott az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel és bombatámadást tervezett a berlini repülőtéren.

Címke:   öngyilkosság megelőzés biztonság Németország