Óriási lökést adhatnak az új börtönök

Szerző: Borsodi Attila, Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/belfold/oriasi-lokest-adhatnak-az-uj-bortonok-1093867/

Dátum: 2016.10.14.
A foglalkoztatás és a közbiztonság javulását, a gazdaság élénkülését, újabb infrastrukturális fejlesztéseket várnak azokon a településeken, ahol 2018-ban új börtönök nyílnak. Az érintett polgármesterek remélik, hogy a fejlesztés nyomán javul a városuk, községük vonzereje, és sok fiatal költözik majd a településükre.

Nagy reményekkel várják a büntetés-végrehajtási intézetek átadását a létesítményeknek majdan otthont adó településeken – derült ki lapunk körkérdéséből. Emlékezetes, új börtönök Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón, Kunmadarason és Ózdon épülnek majd. Arról, hogy a kilencedik büntetés-végrehajtási intézet hol lesz, még nem született döntés. Az érintett polgármesterek egyöntetűen új munkahelyeket, a közbiztonság javulását, a helyi gazdaság élénkülését és további infrastrukturális fejlesztéseket várnak a börtönök megnyitásától.

Forján Zsolt, Csenger polgármestere azt mondta, hogy nagyon sok érettségizett fiatal van a városban és a térségben, akik nem tudnak elhelyezkedni. – Körükben óriási az érdeklődés, így nem meglepő, hogy a börtön 250 álláshelyére 450-en jelentkeztek. Bízunk abban is, hogy a helyi gazdák zöldséget, gyümölcsöt vagy éppen húst szállíthatnak majd be a börtönbe. Emellett nálunk működik Közép-Európa legnagyobb cipőgyára, ami munkát adna a fogvatartottaknak. Akikre pedig külső helyszínen is számítani lehet, azok a gazdák földjein dolgozhatnának – emelte ki a polgármester. Hozzátette azt is, hogy szeretnének egy új lakóparkot építeni a városban, ahová, a börtönnek is köszönhetően, fiatal családok költözhetnek.

Heves polgármestere arra mutatott rá, hogy a településen rendvédelmi képzés folyik, így az ott végző fiataloknak a börtönben tudnának munkahelyet biztosítani. Sveiczer Sándor is abban reménykedik, hogy ők helyben maradnak, és le is telepednek. – Az infrastrukturális fejlesztés 5,5 hektáron valósul meg, és a beruházás remélhetőleg a környékre is jótékony hatással lesz – fűzte hozzá Heves első embere. Sveiczer Sándor reméli, hogy a fejlesztéssel összhangban a helyi katasztrófavédelmi őrsöt laktanyává fejlesztik, és kaphatnak pénzt a térfigyelő kamerarendszer bővítésére is.

Komlón már több mint 500 jelentkező van a 250 helyre, a településen folyamatosak a fizikai, pszichológiai és egészségügyi tesztek az érdeklődők számára. – Az elején voltak félelmek a helyiekben, éppen ezért, mielőtt a testület elé vittem a kérdést, több helyen tájékozódtam. Voltam Pécsett, érdeklődtem Kalocsán, Szombathelyen és Veszprémben. Ez utóbbi településen lévő bv-intézetbe a szavazás előtt elvittem a képviselő-testület tagjait is, hogy a saját szemükkel lássák, miként működik – fogalmazott Polics József polgármester.

Ózd polgármestere is abban bízik, hogy a börtön megnyitása után sok értékes ember jön a településre dolgozni. – Kezdetben volt félelem az emberekben, de ezeket sikerült eloszlatni. Nagyon sok érv szól a fejlesztés mellett, a börtön a közbiztonságot is tovább javíthatja – mutatott rá Janiczak Dávid.

Kunmadarason azért is örülnek a börtön építésének, mert a volt szovjet katonai repülőteret régóta nem tudták hasznosítani, és már azon dolgoznak, hogy ha megnyílik a börtön, akkor feldolgozóüzemeket indítanának be a településen. Ezekkel a bv-intézetet szolgálnák ki. – Fel is ajánlottunk egy 20 hektáros területet, ahol mezőgazdasági termelés folyhatna, vagy ahová ipari üzemek települhetnek – jegyezte meg Guba László Albert polgármester.


Címke:   börtönépítés munkahelyteremtés fejlesztések