Napfűtötte melegvíz a BV-ben

Szerző: KaposPont - Kapos Televízió

Link: http://kapos.hu/hirek/gazdasag/2014-04-06/napfutotte_melegviz_a_bv-ben.html

Dátum: 2014.04.06.
Igalban a büntetés-végrehajtás rehabilitációs központjában egy 55 millió forintos beruházás révén a teljes melegvizet és a villamos energia egy részét napelemekkel biztosítják.

Naponta csaknem 4500 liter meleg vizet használnak a büntetés-végrehajtás igali gyógyászati központjában. Ennek mintegy 90 százalékát váltják ki a napelemes technológiával. Emellett 36 és félezer kilowattnyi villamosenergiát is előállítanak. Ezzel egy fagyasztóládát 18 ezer napig lehetne működtetni.

- Intézményünk ezzel a két megvalósított projektel közel évi 5 millió forint villamosenergia és gázenergia számlát tud tulajdonképpen megspórolni. Ezenkívül jelentős mértékű az üvegházhatású gázok megtakarítására irányuló spórolása is ennek a projekt megvalósításának - mondta a BV Továbbképzési és Rehabilitáció Központ igazgatója, Szabó Zoltán.

Az Európai Unió elvárása is Magyarország felé, hogy 6 év múlva a teljes energiafelhasználás 13 százalékát a megújuló energiahordozókból biztosítsa az ország. Ez az arány jelenleg 9.6 százalék.

- Fontos célként fogalmazódott meg a megújuló energiáknak a hasznosítása, illetve a környezet és energia programoknak a lehetőség szerinti minél magasabb szintű megvalósítása - mondta a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, Tóth László.

Igal is tesz lépéseket a megújuló energiák hasznosítására. 56 millió forintot nyertek a szennyvíztelep villamosenergia ellátásának napelemes kiváltására. A fürdő meleg vizét pedig már hasznosítják.

- A közmunkaprogram keretében fóliasátrakat állítattunk fel és a fürdőről elfolyó meleg vízzel oldottuk meg a télen a fűtését, amit úgy gondoltuk, hogy ennek a 35-40 fokos víznek kár lenne elfolyni ezért ezt így megpróbáltuk hasznosítani - mondta Igal jegyzője, Fülöp László.

Igal mellett Barcson, Nagyatádon és Kaposváron is alkalmaznak valamilyen megújuló energiaforrást a hagyományos módszerek kiváltására.


Címke:   Igal korszerűsítés napenergia