Színház a rácsok mögött Tiszalökön

Szerző: KM, Fotó: Racskó Tibor / Szabolcs Online

Link: http://www.szon.hu/szinhaz-a-racsok-mogott-tiszalokon/3229365

Dátum: 2016.10.15.
Rendhagyó színházi előadást tartottak pénteken a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben, s nem is ez volt az első ilyen alkalom. A fogvatartottakból álló színjátszó társulat többször is bebizonyította már, hogy van létjogosultsága az ilyen típusi csoportos munkának egy börtönbe, s akkor a járulékos pedagógiai hasznáról még nem is beszéltünk.

A börtöntársulat repertoárján általában állami ünnepségek alkalmából előadható műsorok szerepelnek, de a II. Országos Börtönszínházi Találkozóra például egy Ludas Matyi-feldolgozást vittek. Ez utóbbit nem is akárhol, a budapesti József Attila színházban mutatták be, s a Tiszavirág Társulat – merthogy ez a színjátszó csoport neve – a legjobb díszletért járó díjat is kiérdemelte a zsűritől.

– Sikerünkhöz hozzájárult, hogy az előadás díszleteit a fogvatartottak saját kezűleg készítették el egy szakköri foglalkozáson, s a szükséges kiegészítők beszerzésében a Vasvári Pál Múzeum is be­segített – tájékoztatta lapunkat Pappné Baranyi Edina főhadnagy, fogva tartási főelőadó.

– A színpadi megjelenés tökéletesítése érdekében a Móricz Zsigmond Színház jelmezekkel is kisegítette a csoportot, amit a pénteki előadásunkkal is igyekeztünk megköszönni – árulta el a büntetés-végrehajtási intézmény főhadnagya.

Az ilyen előadás egyébként egyfajta jóvátételi tevékenységnek is a része, amelyben célként a társadalmi szerepvállalás erősítése, a bűnmegelőzés, s nem utolsósorban a fogvatartottak társadalmi beilleszkedésének az elősegítése is megjelenik.
A börtönfalakon kívül

Az előadásra meghívták a tiszadobi Nyugdíjas baráti Kör tagjait és az önkormányzat dolgozóit. Megkerestük az eseménnyel kapcsolatban Tiszalök polgármesterét, Gömze Sándort, aki megerősítette, hogy a színjátszók megmutatták már magukat a börtönfalakon kívül is.
– Jó a kapcsolatunk az in­tézettel, s több városi rendezvényen is felléptek már. Amennyiben később is ­lesznek ilyen terveik, érdeklődéssel fogadjuk őket – üzent ily módon is a polgármester.

Komoly fejlődésen ment keresztül az elmúlt években Tiszalök


Gömze Sándor polgármester megkeresésünkkor nem állta meg, hogy néhány nemrég megvalósított beruházásról is szót ejtsen, s elmondta, hogy önerőből több városi utat is felújítottak, vagy újonnan megépítettek. – Mintegy 45 millió forintot fordítottunk ilyen célra, ráadásul sikerült a Belügyminisztériumtól is elnyernünk 15 millió forintot útjavításra. Mindez komoly előrelépést jelentett az előző évekhez képest. Elbírálás alatt van több TOP-os pályázatunk is, s ezekből az ipari park területének infrastrukturális fejlesztésére, a „Zöld város” programra, a turizmusfejlesztésre s néhány közintézményünk energetikai fejlesztésére benyújtottakat emelném ki. Arra viszont nagyon büszkék vagyunk, hogy bár közeleg az év vége, nincsenek olyan működési problémáink, amelyek az intézményfenntartást vagy a munkahelyeket veszélyeztetné. Klasszikus, hosszú távú közcélú foglalkoztatást is végzünk, s mezőgazdasági típusú közcélú foglalkoztatásra is pályáztunk. Ennek köszönhető, hogy rengeteg zöldséggel, burgonyával, csemegekukoricával tudtuk ellátni az intézményeinket, s szépen értékesítettünk is belőlük a lakosság körében. Három nagy méretű fóliánk is van, s további bővítéseket tervezünk – mondta el a településvezető.


Címke:   Tiszalök börtönszínház szabadidő reintegráció