Börtönbandák csapnak össze Brazília-szerte

Szerző: Zetelaki Réka / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/kulfold/bortonbandak-csapnak-ossze-brazilia-szerte-1107202/

Dátum: 2016.10.19.
A börtönökben az agresszív fogvatartottak, az utcákon a kétségbeesett állampolgárok lázadoznak Brazíliában. A rendkívül veszteségesre sikeredett olimpia után egyre aggasztóbb a gazdasági helyzet is: az új, piacpárti elnök nem hozott enyhülést a lakosságnak.

Egymást követik a börtönlázadások Brazília-szerte, amióta két ellenséges bűnbanda, a Fővárosi Egyes Számú Parancsnokság (PCC) és a Vörös Kommandó (CV) háborút hirdetett. „A PCC kiadta a parancsot tagjainak, hogy öljenek meg mindenkit a rivális bandából Brazília összes börtönében” – mondta Roraima állam önkormányzatának szóvivője, Jessica Laurie. A „Pártként” emlegetett szervezetet a Sao Pauló-i börtönökben alapították, de mára nemcsak a foglyok élete és halála felett uralkodik, hanem a régióban működő drog-, és fegyverkereskedelmet is irányítja.

A hasonló profilú, Rio de Janeiro központú rivális bandával azonban nemrég felbomlott a szövetség, mivel mindkét bűnszervezet egész Brazíliában akarja megszerezni a csempészet irányítását. Amióta a bandák háborút hirdettek, országszerte magas volt a készültség a börtönökben, és a baj nem is váratott magára sokáig.

Vasárnap Roraima állam fővárosa, Boa Vista börtönében csaptak össze a bandák, huszonöt foglyot lemészároltak, köztük hat embernek levágták a fejét, hetet pedig élve megégettek. Száznál több látogatót, főként nőket is túszul ejtettek, akiket végül a rendőrség különleges egységei kiszabadítottak, majd helyreállították a rendet. Hétfő reggel Rondónia államban lázadtak fel egy börtönben, ahol a fogvatartottak egy csoportja a riválisait bezárta, majd rájuk gyújtotta az épületet. Legalább nyolcan vesztették életüket.

Hétfő este pedig egy Sao Paulo melletti börtönben robbantak ki zavargások, a rabok három épületet is felgyújtottak. Csaknem háromszáz elítélt szökhetett el a kavarodás közepette. A brazil börtönökben egyébként hosszú évek óta áldatlan állapotok uralkodnak, hiszen az intézmények sokszorosan túltelítettek, és nincsenek kiépítve a megfelelő biztonsági intézkedések sem.

A brazil vezetés azonban nem csak a fogdákban uralkodó erőszakkal nem tud mit kezdeni, most a szabálykövető állampolgárokkal is szembe került. A lakosság az új elnök, Michel Temer által tervezett megszorítások ellen vonult utcára hétfőn Rio de Janeiróban. A szenátus épp csak leváltotta az előző államfőt, Dilma Rousseffet, a brazilok máris csalódtak az új vezetőben: az egészségügyi, az oktatási költségvetést és a szociális juttatásokat féltik. „A túlélésünk forog kockán” – fogalmazott egy tüntető diák. A békés demonstráció nem tartott sokáig: a rendőrség hamarosan könnygázt is bevetett a nagyjából ötezer fős tömeg feloszlatására.


Címke:   erőszak zavargások zendülés szökés Brazília