Forradalmi hangulat a rácsok mögött

Szerző: Pál Fanni / Hiros.hu

Link: http://hiros.hu/hirek/forradalmi-hangulat-a-racsok-mogott

Dátum: 2016.10.20.
Rendhagyó módon, szavalóversennyel emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. Az eseményen a fiatalkorú fogvatartottak mérhették össze előadói képességüket, a kecskeméti fogvatartott fiatalkorú fiúk pedig külön műsorral is készültek.

A tematikus versenyen összesen tizenegy résztvevő indult: Kecskemétről, Miskolcról, Pécsről és Tökölről érkeztek, mindegyikük a szabadságharc szellemiségéhez kötődő költeménnyel. Az első helyezést ezúttal a Tököli Bv. Intézetből érkező Horvát Tibor érdemelte ki.

 „Jó érzés volt kiállni és bizonyítani. Szavalás közben előttem voltak az 56-os események, hogy szolgaságban, rabságban éltünk, hogy fellázadtunk, hogy kivágtuk a zászlóból a jelet és a nép összefogott” – mesélte Szintia, aki közel 3 és fél éve a kecskeméti intézet lakója. A szabadulás után szeretne továbbtanulni, szakmát szerezni és azzal elhelyezkedni. A fiatal lány azt is elárulta: egyedül készült fel a versenyre, négy nap alatt tanulta meg a költeményt.
A rendezvény célja elsősorban, hogy méltó emléket állítsanak az évfordulónak, ezenkívül azonban oktatási szerepe is van, és az sem elhanyagolható tényező, hogy alkalmat teremt rá, hogy a regionális BV intézetek találkozhassanak egymással. Ebben az évben Kecskeméten ez az első ilyen lehetőség.

„Azt szerettük volna elérni, hogy a fogvatartottak megtanulhassák kellőképpen értékelni az akkori eseményeket és képet kaphassanak arról, hogy mi történt azokban a napokban. Majd, miután innen szabadulnak, a kinti életük során is legalább egyszer menjenek el egy ehhez hasonló október 23-ai ünnepségre és érezzék át annak hangulatát” – mesélte Kovács Gyula bv. alezredes, az intézmény parancsnok-helyettese.

A mostani szavalóverseny jól illeszkedik ahhoz az egyre nagyobb teret nyerő kezdeményezéshez, melynek során a színjátszás szerepét felismerve azt minél gyakrabban hasznosítják a börtönökben is. Országszerte egyre több hasonló szerveződésre van már példa. A színház rácsok mögé emelésének egyik fontos célja, hogy a későbbiekben elősegítse a fogvatartottak társadalomba való beilleszkedését.

A zsűri elnöke, Frenkó Zsolt, a Pinceszínház igazgatója hangsúlyozta, ugyanúgy jött ide bíráskodni, mint bármelyik másik versmondóversenyre: jó érzéssel, nyitottan, várakozással telve. A rendezőtől nem áll távol a börtönszínjátszás: szakdolgozatát a Csillag Börtönben írta,  Peter Weiss egyik drámáját rendezte meg az ottani fogvatartottakkal.

„Nagyon fontos szerepe van a börtönszínjátszásnak, mind pedagógiailag, mind pszichológiailag. Az emberi pszichikumnak sok mindenre van szüksége: az egyik a siker. Mindenki sikerre törekszik. A másik pedig, hogy nem tudatosan ugyan, de egész életünkben szerepeket váltogatunk. Bemegy az ember a boltba egy vásárló szerepében, a munkahelyén vezető szerepébe bújik, aztán hazamegy a családapa szerepében. Itt ez nem lehetséges, itt benn a börtönben csak egy szerep létezik. Az nagyon kevés, nem egészséges, az eberi pszichikum egyszerűen igényli a szerepeket. Épp ezért a reintegrációhoz is szükségesnek tartom a színjátszást. Ha a BV valóban arra van, hogy visszaemelje a társadalomba az onnan kizárt embereket, azt gondolom, ez lehet az egyik kulcs” – mondta a zsűrielnök.

Ahogyan arról már hírt adtunk, volt rá példa korábban is, hogy a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet a színház felé fordult. Nemrégiben A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a börtönök között színjátszóversenyt hirdetett. Azon a kecskeméti fiatalok is részt vettek, noha helyezést nem értek el.

„A fiatalkorú lányok a városban több helyen is előadták Oscar Wilde: A boldog herceg című művét.” – mesélte Kovács Gyula. Azt is elmondta, a tapasztalataik az efféle eseményekkel kifejezetten jók, a mostani műsor összeállítása során kezdetben a fiatalkorú fiúk nem vették elég komolyan a próbákat, de fokozatosan egyre jobban elmélyültek a történtekben. Végül a szereplők jól teljesítettek, láthatóan átérezték, amit előadtak.


Címke:   Kecskemét szavalóverseny kultúra reintegráció