Népszerű a börtönmunka

Szerző: Híradó / Somogy Televízió

Link: http://www.somogytv.hu/cikkek/117133

Dátum: 2016.10.25.
Tovább bővítené a foglalkoztatottak számát a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet. Jelenleg negyven fogvatartott dolgozik az intézetben, ők szappant csomagolnak, elektronikai alkatrészeket gyártanak, valamint a Kaposvári Villamossági Gyár számára olvadó biztosítékokat szerelnek össze. A kaposvári cég az elmúlt 30 évben közel 1000 fogvatartottnak adott munkát. Ezért a tevékenységért kapta meg a legmagasabb országos parancsnok által adható kitüntetést Szalai Gyula a KVGY Zrt. ügyvezető igazgatója.

Ilyen porcelán olvadó biztosítékokat gyártanak a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottai. Ezeket az alkatrészeket aztán Olaszországban vagy Svédországban építik majd be például kapcsolószekrényekbe, hiszen a lényegük, hogy a villamos hálózatok működését biztosítják.

Szalai Gyula:
- Nem tehetünk különbséget az előállított termékek minősége között. Mivel 98%-ban exportra kerülnek a termékeink nyugat európai piacokon kerülnek értékesítésre, úgyhogy csak 100%-ban elfogadott minőséget tudunk elfogadni. Ilyen szempontból itt teljesen profin dolgoznak.

A Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben 1983. óta készítenek hasonló alkatrészeket a Kaposvári Villamossági Gyár számára. Csak az elmúlt esztendőben 23 ezer darab ilyen olvadóbetétet állítottak elő a rabok, idén ezt a számot már most túllépték.

Nagy István, parancsnok, SM Büntetés-végrehajtási Intézet:
- Az előzetesen letartóztatottakat szabad kapacitás terhére végzett munkák körében foglalkoztatjuk. Mint ami látható volt mögöttem, a KVGY Zrt részére olvadóbetét gyártás, a Fusestech Kft.-nek elektronikai alkatrész összeszerelésére, illetve a Kft-nek szappancsomagolás vonatkozásában.

Akik önszántukból dolgoznak naponta 6 és fél órát azok megkapják a havi 28 ezer 844 forintos bérüket- tette hozzá Nagy István.

Nagy István, parancsnok, SM Büntetés-végrehajtási Intézet:
- Egyrészt tartalékoljuk a szabadulási időszakra, hogy ne pénz nélkül kerüljenek vissza a civil életbe. Másrészt ebből költhetnek, kivásárolhatnak, telefonálhatnak az általuk megkeresett munkadíjakból.

De olyan is előfordult, hogy a nehéz anyagi körülmények közül érkezett fogvatartott a megmaradt bérét hazaküldte családjának. De nemcsak anyagi szempontból fontos a rabok munkája, hiszen a legfontosabb hogy visszavezessék őket munka világába. Ebben pedig az elmúlt harminc évben nagy szerepet vállalt a KVGY Zrt.. A cég ügyvezető igazgatója ezért is érdemelte ki az ezüst fokozatú emlékplakettet Csóti András országos parancsnoktól. Az elismerést az 1956-os forradalom emlékére tartott központi ünnepségen adták át Budapesten.

Címke:   Kaposvár munkáltatás bérmunka kitűntetés