Börtönmosoda piaci alapon

Szerző: Nagy Áron, Fotó: Bach Máté / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/belfold/bortonmosoda-piaci-alapon-1120450/

Dátum: 2016.10.25.
Kedden adják át a Venyige utcai börtön háromtonnányi textil megtisztítására képes ipari mosodáját, amely nemcsak a fegyintézetek, de például a kormány vagy akár piaci szereplők igényeit is képes kielégíteni. Az állampusztai börtön ugyanakkor Solton egy új körlettel egészült ki.

Műszakonként háromtonnányi textil megtisztítására képes ipari mosodával bővül a Venyige utcai börtön, az új létesítményt kedden adják át – értesült lapunk a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától. Az üzemben összesen százötven fogvatartott végezhet majd munkát. A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben korábban is működött egy kisebb mosoda, amely elsősorban a fogvatartotti formaruhák tisztítását végezte.

Az országos parancsnokság kérdésünkre jelezte, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet mosodai szolgáltatását a Pálhalmai Agrospeciál Kft. két üzemében, a pálhalmai börtönben és a „Venyigében” kialakított mosodában végzi. A két mosoda összesen 3 millió kilogramm textilt képes kezelni évente, ezzel a büntetés-végrehajtás cége egyike lett az ország legnagyobb ágazati szolgáltatóinak. Hozzátették: az új üzem teljes mértékben megfelel a higiénikus mosoda követelményeinek, az energiatakarékos működést a lehető legkorszerűbb technológiai berendezések biztosítják. A mosodát a jelenleg legmodernebb gőzfejlesztő látja el energiával. A társaság mosodai partnereinek nagy része állami intézmény, de a kórházakon és a börtönökön túl piaci megrendelőknek, kollégiumoknak, neves szállodáknak is dolgoznak az elítéltek.

Szerdán pedig az állampusztai börtön úgynevezett solti objektumának új fogvatartotti körletét nyitják meg, ezzel csaknem ezer főre nő a férőhelyek száma a fegyintézetben. Lapunk úgy értesült, hogy az épületben harmincöt hagyományos és egy mozgáskorlátozottak számára kialakított zárka van, azaz körülbelül százhúsz embert helyezhetnek el benne. A beruházás az országos férőhelybővítési program egyik eleme. Mint ismert, a kormány néhány éve elhatározta, hogy a börtönök telítettségét a fegyintézetek bővítésével vagy újak építésével száz százalék alá mérsékli az évtized végéig. Magyarországon jelenleg 29 börtön működik, a fogvatartottak létszáma valamivel meghaladja a 18 ezer főt, az országos telítettség körülbelül 130 százalék.

A jövő évben nyolc új fegyintézet építését kezdik meg Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón, Kunmadarason és Ózdon. Egy további börtön is szerepel a tervek között, annak helyét azonban hivatalosan még nem jelölték ki. Mint azt az érintett polgármesterek lapunknak korábban elmondták: új munkahelyeket, a közbiztonság javulását, a helyi gazdaság élénkülését és további infrastrukturális fejlesztéseket várnak a 2018-as megnyitást követően. A toborzás már megkezdődött, a beruházásokkal párhuzamosan 2500 új munkatársat vesznek föl a büntetés-végrehajtáshoz.


Címke:   Fővárosi Bv. munkáltatás mosoda átadás