Korszerűvé válik a büntetés-végrehajtási rendszer

Szerző: MTI Fotó: Ujvári Sándor / MTI / hirado.hu

Link: http://www.hirado.hu/2016/10/26/korszeruve-valik-a-buntetes-vegrehajtasi-rendszer/

Dátum: 2016.10.26.
A kormány férőhelybővítési programjának köszönhetően 2018-ra korszerű és modern büntetés-végrehajtási rendszer működik majd - közölte a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka szerdán, az állampusztai börtön új fogvatartotti körletépületének átadóünnepségén Solton.

Csóti András elmondta: a férőhelybővítési program részeként mintegy százmilliárd forintból kilenc új börtön megépítéséről született döntés, 2018-ig összesen hatezerrel nő a büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezhetők száma, ezzel várhatóan 100 százalék alá csökkentve a börtönök telítettségét. A beruházások mellett a jelenlegi kilencezres állományt 2500 új munkatárssal bővítik.

Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet solti objektuma új fogvatartotti körletépületének 730 millió forintos beruházása révén 108 férőhellyel, mintegy 920-ra nőtt az állampusztai börtön befogadóképessége.

Magyarországon jelenleg 29 börtön működik, a fogvatartottak létszáma 18 200, az országos telítettség 131-132 százalékos.

Az országos parancsnok emlékeztetett arra: 2010-ben új korszak kezdődött a magyar büntetés-végrehajtás történetében. A szervezet a Belügyminisztérium irányítása alá került és megújultak a belső szakmai célkitűzések is. Megfogalmazódott a munka törvényi alapjainak megújítása is. Ennek eredményeként az Országgyűlés 2013-ban elfogadta az új büntetés-végrehajtási kódexet, amely 2015. január 1-jével lépett hatályba.

Az új törvény egyik hangsúlyos feladata a fogvatartottak foglalkoztatásának megoldása volt, hiszen a reintegráció egyik legfontosabb eszköze a munkavégzés, valamint a tanulás, az új ismeretek szerzése – fogalmazott.

A büntetés-végrehajtási rendszerben a 2010-ben még 60 százalék körüli foglalkoztatási mutató jelenleg 87 százalék – mondta, hozzátéve: megoldásra vár ugyanakkor a túlzsúfoltság felszámolása is. A solti, új fogvatartotti körlet is ennek a programnak a része.

Füzesi Viktor büntetés-végrehajtási ezredes, a solti objektum intézetparancsnoka a beruházásról elmondta: az új körlet mellett egy új szennyvíztisztító-telepet is üzembe helyeztek. Az idén márciusban megkezdett munkák során a mintegy 1200 négyzetméter alapterületű épületben harminchat – köztük egy mozgáskorlátozottak elhelyezésére szolgáló -, egyenként háromfős zárkát alakítottak ki. Az épület mellett a régi biztonsági kerítést is újra cserélték és csaknem két kilométer hosszan bővítették. Új ivóvíz-gerincvezetéket építettek, a tartalék energiaellátást biztosító aggregátort pedig korszerűbbre cserélték. Az épület felszerelését, a zárkák belső berendezését a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai gyártották.

A beruházással a büntetés-végrehajtási szervezet harminchat új munkahelyet is teremtett – mondta Füzesi Viktor, majd bejelentette, hogy az állampusztai fejlesztések következő ütemében jövő tavasszal megkezdődhet egy újabb, “F” jelű körletépület építése, amivel további 146 férőhellyel bővül az intézet.

Címke:   Állampuszta Solt férőhelybővítés átadási ünnepség