730 millió forintos férőhelybővítés

Szerző: BVOP, Fotó: BVOP / Mix Online

Link: http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=130542

Dátum: 2016.10.27.
Csóti András bv. altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka október 26-án adta át az Állampusztai Országos Bv. Intézet Solti Objektumának új fogvatartotti körletépületét. A 730 millió forintból megvalósított beruházással 108 fővel, összes mintegy 920 főre nőtt az állampusztai börtön befogadóképessége. Magyarországon jelenleg 29 börtön működik, a fogvatartottak létszáma mintegy 18.200 fő, az országos telítettség 131-132 százalék.

A kormány férőhely bővítési programja során 2018-ig összesen hatezerrel nő a bv. intézetekben elhelyezhető létszám, várhatóan 100 százalék alá csökkentve a börtönök telítettségét.  Kilenc új börtön megépítéséről született döntés, a beruházások összköltsége meghaladja a 100 milliárd forintot. A börtönépítési program mellett a személyi állomány létszáma is nő, a jelenlegi 9000 fős állományt további 2500 új munkatárssal bővítik. Saját forrásokból a büntetés-végrehajtási szervezet is bővíti intézményrendszerét, ennek egyik állomása a zöldmezős beruházásként, nagyrészt fogvatartotti munkáltatással, közel 730 millió forintból megvalósított most átadott beruházás, amely 36 új munkahelyet is eredményezett a solti objektumban.

A közel 1200 m2 alapterületű épületben 36 zárka – köztük egy mozgáskorlátozottak elhelyezésére szolgáló –, egy közösségi helyiség, egy fogvatartotti zuhanyzó, négy iroda és több kiszolgáló helyiség létesült. Az új körletépület felszerelését a belső ellátás rendszerében elítélt munkáltatással a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai gyártották. A beruházás során a régi biztonsági kerítés cseréje mellett közel két km új kerítést is telepítettek, új ivóvíz gerincvezetéket építettek, az objektum tartalék energiaellátását biztosító aggregátort pedig korszerű, automatavezérlésű berendezésre cserélték. Az állampusztai fejlesztések következő ütemében jövő tavasszal indul az újabb férőhely-bővítés: a tervek szerint egy új körletépület felépítésével további 120 fővel növelik a börtön kapacitását.

Címke:   férőhelybővítés börtönépítés átadási ünnepség