Megszületett a megállapodás a Szociális Intézmények Igazgatósága és a Megyei Bv. Intézet között

Szerző: Pál Fanni, hiros.hu / Videó: Kecskeméti Televízió

Link: http://hiros.hu/hirek/megszuletett-a-megallapodas-a-szocialis-intezmenyek-igazgatosaga-es-a-megyei-buntetes-vegrehajtasi-intezet-kozott

Dátum: 2016.10.27.
A két intézmény vezetője fogvatartott anyákkal és gyermekeikkel, valamint az időskorú fogvatartottakkal való bánásmód, foglalkozás szakmai színvonalának fenntartására fejlesztésére kötött együttműködési megállapodást.

Az ünnepélyes aláírás előtt a megyei börtön fiatalkorú elítéltjei 1956. október 23-a tiszteletére ünnepi műsort adnak elő az Idősgondozó Szolgálat Kápolna utcai telephelyén.

„A mai találkozásunknak kettős indoka van: az egyik, hogy erre a napra terveztük az együttműködési megállapodás aláírását. Ez az összefogás mindkét intézmény tevékenységét előlendíti majd a terveink szerint. A másik pedig egy rövid ünnepi előadás, amellyel a fiatalkorú fogvatartottak készültek az 1956-os emlékév alkalmából” – nyitotta meg a találkozót dr. Zakhar Tibor bv. ezredes, intézetparancsnok.

„Számtalan lehetőség és terület merül fel a közös munkára, hiszen a fogvatartottak minden szegmense megtalálható az intézményünkben” – tette hozzá.

Az időskorú fogvatartottak létszáma rohamosan növekszik a büntetés-végrehajtásban. Egy friss felmérés szerint már többen vannak, mint a fiatalok. Épp ezért fontos és aktuális kérdéssé vált azzal foglalkozni, hogy szabadulásuk után hogy kaphatnának minél nagyobb segítséget a civil társadalomba való visszailleszkedéshez.

„A megállapodásunk egyik fele éppen erről szól: a Kecskemét Megyei Jogú Város Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága segítséget nyújt abban, hogy a kollegáink, kiváltképp a reintegrációs tisztek, milyen módszerekkel foglalkozzanak az idősebb elítéltekkel. A Büntetés-végrehajtási Szervezet célja, hogy minden bv. intézetnek legyen ehhez hasonló együttműködési megállapodása” – mondta Kovács Gyula bv. alezredes, az intézmény parancsnok-helyettese.

„Nagy örömmel vettük ezt a projektek, lelkesen kapcsolódunk be. Sajnálom, hogy nem nekünk jutott először eszünkbe, hiszen valóban hasznos, értékes kezdeményezésnek tartom. Örömmel várjuk, hogy kibontakozzon, a mai napi ünnepség is remek példája, hogy a fiatal fogvatartottak és az idősek igenis jól tudnak együttműködni” – hangsúlyozta dr. Kellermann Péter, a Kecskemét Megyei Jogú Város Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának főigazgatója.

Az anya-gyermek körlettel való együttműködés azonban egyedülálló kezdeményezésnek számít az országban. A megállapodás másik része erre a területre fókuszál: az anya-gyermek körleten dolgozók fejlődését segíti. Noha ők szakképzett csecsemőgondozók, az intézmény vezetősége szeretné, ha még több tapasztalatot gyűjtenének.

„A csecsemőgondozóink egy kecskeméti bölcsődében hospitálnak majd, reméljük, hogy rengeteg hasznos tapasztalatra tesznek szert. Arra számítunk, hogy így elleshetik a legjobb módszereket. A pszichológusok szerint az első egy év az egyik legmeghatározóbb időszak az emberi életben. Épp ezért mindent meg kell adnunk ahhoz, hogy a nálunk élő gyermekek mindahhoz hozzájussanak, ami a megfelelő fejlődésükhöz szükséges. – árulta el a hiros.hu kérdésére Kovács Gyula.

Címke:   Kecskemét együttműködés szociális intézmény