Nagy az elvárás Pintér részéről az új parancsnok felé

Szerző: NT / HírTV

Link: http://hirtv.hu/ahirtvhirei/nagy-az-elvaras-pinter-reszerol-az-uj-parancsnok-fele-1368879

Dátum: 2016.10.28.
Tóth Tamást nevezte ki a belügyminiszter a büntetés-végrehajtás országos parancsnokává. A korábbi fővárosi rendőrfőkapitány november elsején lép szolgálatba.

Kilenc új börtön mihamarabbi megnyitását várja el Pintér Sándor belügyminiszter a büntetés-végrehajtás újonnan kinevezett országos parancsnokától. A férőhelyek bővítésével a fegyházak túlzsúfoltságát igyekszik mérsékelni a kormányzat. Az európai emberi jogi bíróság többször is elmarasztalta Magyarországot emiatt. Strasbourg előtt több száz olyan kereset van, amely miatt a magyar állam milliárdos kártérítéseket fizethet a korábbi fogvatartottaknak.

„A fő cél továbbra is az, hogy az elítélteket a társadalomba zökkenőmentesen visszavezessük. Van azonban egy jelentős feladat, amelynek a végrehajtását a jelenlegi parancsnok csak megkezdte. Ez pedig az, hogy a kormány döntött arról, kilenc új büntetés-végrehajtási intézetet kell felépíteni ahhoz, hogy a nemzetközi elvárásoknak megfeleljünk, és minimum négy négyzetméternyi lakóterületet biztosítsunk egy-egy elítéltnek” – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter.

A kilenc új börtön tervezését nemrég kezdte meg a kormányzat. A fegyházak másfél-két év múlva nyílhatnak meg. A büntetés-végrehajtás már elkezdte a börtönőrök toborzását.

„Kevés lesz a kilenc új börtön. Kell hozzá 2500 új állománytag, aki ezt a kilenc börtönt üzemeltetni fogja. Elindult az óriási méretű toborzás. Akkora, amekkora nyilván hosszú távon fogja befolyásolni a szervezetünk életét, működését és rólunk kialakult képet is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy milyen módon történik az állomány kiválasztása, felkészítése és képzése” – sorolta a kinevezett parancsnok.

Az újonnan kinevezett Tóth Tamás a szolgálati idő felső korhatárának elérése miatt távozó Csóti András posztját veszi át november 1-jén. Az új parancsnok korábban Budapest rendőrkapitánya volt.

Címke:   országos parancsnok kinevezés börtönépítés