Börtönre várva Komádiban

Szerző: Petneházi Attila / Hajdú-Bihari Napló

Link: http://www.naplo.hu/helyi/2016/10/30/bortonre-varva-komadiban.naplo#registered

Dátum: 2016.10.30.
A foglalkoztatás és a közbiztonság javulását, a helyi gazdaság élénkülését, valamint újabb infrastrukturális fejlesztéseket várnak azokon a településeken (köztük a hajdú-bihari Komádiban), ahol 2018-ban új börtönök nyílnak. Tóth Ferenc, Komádi polgármestere is határozottan bizakodó.

Már toboroznak

A városvezetőtől megtudtuk, hogy a helyiek már az első pillanattól nagy reményekkel tekintenek az épülő büntetés-végrehajtási intézetre, hiszen a börtön egyrészt 250 új munkahelyet teremt, másrészt a település közbiztonságára is jótékony hatással lesz. A toborzóiroda a polgármesteri hivatalban megkezdte a munkát, kizárólag érettségizett, illetve diplomás embereket várnak. Az egészségügyi vizsgálatok, a fizikai és a pszichológiai tesztek zajlanak. – Azt már a pályázat megírásakor is tudtuk, hogy Komádiban nem lesz elegendő kvalifikált munkaerő, ezért ez a projekt valójában egész Dél-Biharról szól, nem pusztán a mi településünkről. 250 dolgozó szolgálja majd ki az 500 fő befogadóképességű börtönt. A 250 főből 160-170 ember konkrétan az elítéltek őrzését végzi majd, nyilván szükség lesz adminisztratív munkaerőre, illetve, ha beindul a rabok foglalkoztatása, akkor egy-egy szakma (például szakács) képviselőire is – engedett betekintést a konkrét tervekbe Tóth Ferenc, aki egyébiránt úgy gondolja, hogy ha Komádi ebből a 250 álláshelyből 60-70 főt képes lesz felmutatni, akkor ő már elégedett lesz.

„Égető szükségünk van az új munkahelyekre.” (Tóth Ferenc)

Utcák tűntek el


A települési vezető utalt arra, hogy (az említett nehézségek miatt) akár Észak-Békést is érintheti a munkaerő toborzása, bár tőlük ötven kilométerre, Békésben is épül egy új büntetés-végrehajtási intézet.

„Komádiban az elnéptelenedés miatt az évek, évtizedek során komplett utcák tűntek el, a város ezeknek a helyén tudott felajánlani (25 telek összevonásával kialakított) területet az államnak a beruházáshoz. Arra számítunk, hogy olyan családok települnek le Komádiban, amelyeknek az egyik, vagy akár mindkét tagja az új büntetés-végrehajtási intézetben kap munkát. Az ingázó dolgozókra gondolva a város rendelkezik tíz szálláshellyel, és üresen álló, vagy eladó ház is bőven van a településen” – vetítette előre a város első embere, hangsúlyozva, hogy a minimum bruttó 220 ezer forintos havi fizetés, valamint a bruttó 200 ezer forint éves cafeteriajuttatás helyben kifejezetten jónak számít, ráadásul az életpálya során a munkabér összege ugye fokozatosan emelkedik. – 1942-ben még 10 ezer 200 lakosa volt Komádinak, ezzel szemben ma vagyunk 5 ezer 700-an. Az elnéptelenedés megállításának leghatékonyabb módja nyilván az, ha vannak olyan munkahelyek, amelyek egyrészt megtartják az őslakosokat, másrészt tisztességesen dolgozó, betelepülő családokat is a városba vonzanak – szögezte le Tóth Ferenc.

Polgármesteri remények


Forján Zsolt, Csenger polgármestere egy nyilatkozatában arról beszélt, hogy sok érettségizett fiatal van a városban, akiknek az új börtön karrierlehetőséget kínálhat. Sveiczer Sándor hevesi polgármester azt reméli, hogy a náluk végző rendvédelmisek helyben maradnak, Polics József komlói városvezető pedig arról számolt be, hogy náluk máris 500-an jelentkeztek a 250 álláshelyre.

Hol épül börtön?

Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón, Kunmadarason, Ózdon

2500 embert vesznek fel

Mintegy harmadával növelik a büntetés-végrehajtásban dolgozók létszámát, ehhez 2500 embert kell felvenni, továbbá nyolc településen épülnek új börtönök, mintegy hatezer férőhellyel – mondta beiktatása után Tóth Tamás, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának új parancsnoka. A vezérőrnagy szerint egy ilyen jelentős létszámbővítés mellett szükséges a képzési rendszer megerősítése is az anyagi források biztosítása mellett. A közeljövő nagy feladatának nevezte a beruházások mellett az új dolgozók kiválasztását és képzését. Az új börtönökbe is professzionális és elhivatott állományra van szükség, amelynek tagjai pontosan ismerik a jogszabályokat.

Címke:   börtönépítés személyi állomány toborzás Komádi