Kétszázötven új munkahelyet jelent a börtön megépítése a városban és a környéken élőknek

Szerző: M.I. / teol.hu

Link: http://www.teol.hu/tolna/kek-hirek-bulvar/ketszazotven-uj-munkahelyet-jelent-a-borton-megepitese-a-varosban-es-a-kornyeken-eloknek-691325

Dátum: 2016.10.31.
A büntetés-végrehajtási intézet a város határától 800 méterre, az M6-os autópálya lehajtójánál épül majd, működésével lehetőség nyílik 250 új munkahely teremtésére.

Börtön létesül Bátaszéken, ahogy azt a korábbi hírekből már megtudhatták az olvasók. A Belügyminisztérium az országban kilenc településen kezdi meg új börtönök építését. Az új létesítményekkel a zsúfoltságot kívánja csökkenteni a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP).

Ebben a projektben kapott lehetőséget Bátaszék is, így már a jövő évben megkezdődhet az építkezés. Az ehhez szükséges kezdeti lépéseket már megtette a város, megvásárolta és a Magyar Állam rendelkezésére bocsátotta a szükséges közművesített földterületet, valamint megteremtette a toborzó iroda megnyitásához szükséges infrastrukturális feltételeket – számolt be dr. Bozsolik Róbert, Bátaszék polgármestere.

A döntést komoly előkészítő munka előzte meg a pályázat tavalyi benyújtásakor. Akkor a település tartalék listára került, de az egyik pályázó visszalépésével 2016-ban mód nyílt a kérdés újratárgyalására. Szeptember 12-én lakossági egyeztető fórumot tartottak a témában, ahol a városlakók döntő többsége támogatta a börtön létesítését. A város polgárai is felismerték az intézet létesítésében rejlő lehetőségeket. Remélik, hogy már az építkezés során bővül a munkahelyek száma Bátaszéken, a helyi vállalkozók is lehetőséget kaphatnak a munkák során.

Még idén megkezdődik a börtön szakszemélyzetének toborzása és kiképzése, és a bv-intézet megnyitásakor tovább bővül az igénybe vett szolgáltatások köre, ami megint a helyi vállalkozásoknak és munkavállalóknak kedvez majd. Novemberben a Petőfi Sándor Művelődési Ház (Szent István tér 7.) épületében nyitja meg a BVOP a toborzó irodáját. Az iroda választja ki a létesítendő börtön személyzetét, az állásinterjúk és az alkalmasságot felmérő tesztek helyben zajlanak majd. A mintegy másfél évig tartó folyamat alatt 250 munkahely feltöltését tervezik, országos viszonylatban is versenyképes bérezést és hozzá kapcsolódó juttatási rendszert ígérnek a leendő munkavállalóknak.

Az új kollégákat a kiképzési időszak után a környékbeli államigazgatási szerveknél helyezik el, és a büntetés-végrehajtási intézet megnyitásakor – amire várhatóan 2018-ban kerül sor – helyezik vissza őket Bátaszékre.

Az év egyesülete

Idén az Országos Polgárőr Szövetség Bátaszék Város Polgárőr Egyesületét választotta Az év polgárőr egyesületének az október 23-a alkalmából megtartott rendezvényén. A rangos kitüntetés mellett Az Év Polgárőr Pedagógusa címet Dánfi Adrienn vehette át. Az egyesület november 19-én ünnepli negyedszázados fennállását, a rendezvényen megjelennek a Rendőrség, a Katasztrófavédelem, és az OPSZ vezetői és az általuk védett öt település – Alsónána, Alsónyék, Mórágy, Pörböly és Bátaszék – vezetői is.

Címke:   börtönépítés férőhelybővítés pályázat Bátaszék