A „Gyűjtő” egy emblematikus intézményt jelent

Szerző: Oszvald György / 10kerkult.hu

Link: http://www.10kerkult.hu/kobanya-mindennapok/19-buntetesvegrehajtas/10015-a-gyujto-egy-emblematikus-intezmenyt-jelent.html

Dátum: 2016.10.27.
Fennállásának 120. évfordulója alkalmából ünnepi állományértekezletet rendeztek a Budapesti Fegyház és Börtön dísztermében október 25-én délelőtt. Az ünnepséget a jubileumot megörökítő emléktábla felavatása, egy, a 120 évet feldolgozó jubileumi kiadvány és Gaál Béla fotóművész börtönképeiből válogatott kiállítása kísérte.

A Budapesti Fegyház és Börtön fennállásának 120. évfordulójára rendezett ünnepi állományértekezlet elöljárója a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága részéről Schmehl János bv. vezérőrnagy, az országos parancsnok biztonsági és fogvatartási helyettese, a Budapesti Fegyház és Börtön részéról Széles Gábor bv. dandártábornok, intézetparancsnok volt.

Az ünnepélyes állományértekezletet Széles Gábor, az intézet parancsnoka nyitotta meg, s méltatta az esemény jelentőségét.

– 1896. október 27-én történt intézményünkben az első befogadás, s bár ez nem jelentett akkor dicsőséget a fogvatartottaknak, de tudjuk, aznap egy küzdelmes, olykor kegyetlen, de eredményes történet indult meg, amely 120 éven keresztül biztonságot, magasfokú szakmaiságot jelentett a munkánkban – idézte fel a történelmi kezdetet.

Széles Gábor elmondta, hogy anno, a beruházás 4 millió koronába került, az építési munkákat 1894-ben kezdték meg a kor legtapasztaltabb börtönépítésze, Wagner Gyula tervei alapján. Az épület átadásával – eredeti nevén – Királyi Országos Gyűjtőfogház – akkor Európa legkorszerűbb bv-intézménye kezdte meg működését.

Az intézetben a kor fővárosi viszonyait messze meghaladva központi fűtés, villanyvilágítás (saját áramfejlesztő telepről), illetve két úszómedence is volt.

– Talán kevesen tudják, hogy a panoptikus (csillag) rendszerben épített intézet eredeti rendeltetése a Budapesti és Pestvidéki Törvényszék által fogház, valamint öt évnél rövidebb tartamú fegyház- és börtönbüntetésre ítéltek befogadása volt, de alapításától 1918-ig, majd 1959-1963 között itt helyezték el a fiatalkorú elítélteket is. Ma viszont elmondhatjuk, hogy a tavaly felújított jobb-csillag speciálisan kialakított részben olyan fogvatartottak is töltik büntetésüket, akiket a létező legsúlyosabb büntetésre, a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek – osztott meg a parancsnok egy érdekes információt az ünneplőkkel.

A börtön történetének jellemző vonása a folyamatos megújulás, mely alapul veszi a megelőző időszakok tapasztalatait. Ez a megújulás napjainkban is zajlik, s minden vonalon igyekeznek megfelelni egyfelől a kor technikai követelményeinek, másrészt az érvényben lévő büntetés-végrehajtási törvénynek. Vonatkozik ez a több mint félszáz dolgozóra és másfél ezer fogvatartottra egyaránt.

Az intézet mellett 1954 óta működik az elítéltek foglalkoztatására létrehozott vállalat, melynek jelenlegi neve „BUFA” Budapesti Faipari Termelő és Kereskedelmi Kft.

Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere rendhagyó módon mutatta be a 120 év történetét. Ünnepi beszédét vetített diaképekkel színesítette, melyeken bemutatta azt az évszázaddal korábbi térképet, amely igazolta és magyarázta is egyben, miért éppen ott épült fel a csillag, ahol ma is áll. A szükségességét korabeli, főleg az 1910-es évekből származó sajtóhírekkel igazolta.

Kiemelte, azok a működési területek, melyek a múltban megvoltak és jól működtek a börtön és a városvezetés között, ma is jelen vannak: a foglalkoztatás, a kulturális programok, az oktatás, a fogvatartottak közmunkája, az iskolások nevelésében fontos börtönlátogatások, de ide sorolható a már hagyományos Rendvédelmi nap is, nem utolsó sorban a Kisfogház emlékhely. 

Beszédét azzal zárta, bár szeretné, hogy ilyen intézményre egyáltalán ne legyen szükség, tudja, ez lehetetlen. Éppen azért továbbra is szükség van az együttműködésre. 

Az intézmény nem csak Gaál Béla börtönfotókból rendezett kiállításával, de egy jubileumi kiadvánnyal is gazdagította a 120 éves fennállás ünnepi hangulatát. 

Szerkesztőségünk a fotózás körülményeiről kérdezte a kiadvány készítésében is közreműködő fotóst.

– A zárt közösségek bizalmának elnyerése nem könnyű feladat, tekintve, hogy e nélkül nemigen lehet természetes viselkedést várni a kamera előtt. Milyen módszerei voltak vagy vannak erre a „közelférkőzésre”? Hogyan nyitotta meg a képein szereplő „nehézfiúkat”?

– Tizenkilenc évet dolgoztam a büntetés-végrehajtásnál, s a börtönöket 1990 óta járom. Megéltem azt a furcsa – hadd nevezzem megilletődésnek – hangulatot, amikor az ember először lép fogvatartottak közé. Hiszen ez sem a hétköznapi ember, sem az újságíró számára nem természetes közeg. De a riporter kíváncsi, ezen a hangulaton túl kell lenni, mert a munka az elsődleges. De mielőtt az érdemi részre tértem volna, legyen az a fotózás vagy az interjú, sokat beszélgettem velük. Fontos, hogy érezzék a beszélgetőtársaim, hogy ez az ember nem „sztorizni” akar, hanem valóban kíváncsi rájuk. Ha elhiszik, ha megbizonyosodtak, hogy az érdeklődésem őszinte, akkor megnyílnak.

– Kapott-e ehhez a már-már pszichológiai munkához valamilyen segítséget a fogvatartóktól?

– Hogyne! Ez nagyon fontos tényező! Az első kapcsolat a fogvatartottakkal nélkülük nem megy. Igazság szerint ők mutatnak be, s ha ez a fajta közvetítés nem sikerül, bár leülnek velem beszélgetni, sohase látok a lelkük mélyére.

– Hány képből került ki az, amelyikről úgy vélte, ez tükrözi a pillanatot, ez kiállítható?

– Én egy spórolós fotós vagyok, ezért sok időt kell rájuk szánni. Itt nem lehet 100-200 képet exponálni, megunják, idegesek lesznek tőle… No, meg szerencse is kell, mert például az egyik fotómon a családjáról készült képet mutatja a fogvatartott. Sokszor és sokat beszélgettünk a családjáról, készült is néhány kép róla, de ezt a pillanatot, hogy azt mutatja meg, ami neki erőt és reményt ad, soha máskor nem lehetett volna elkapni. És biztos vagyok benne, hogy nem teszi meg, ha előtte már 50-60 képet csináltam róla.

A jubileumi állományértekezleten Timkó Eszter színművész és a Tutta Forza Zenekar működött közre Bakó Roland vezetésével és adott ünnepi műsort.

Címke:   Budapesti Fegyház és Börtön jubileum ünnepség