Szabadlábon a börtönrádió

Szerző: Csontos Tibor / Mix Online

Link: http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=130327

Dátum: 2016.11.02.
A cím nem az én leleményem, hanem egy sajtóközleményé, melyből kiderül, hogy a börtönrádiósok hamarosan az egész országban hallható börtönrádiót indítanak. A szabadlábra helyezett börtönrádió működtetését közösségi finanszírozással tervezik, a társulat azonban már összeállt e rácsokon kívüli börtönrádióhoz, stúdióhelyiségre is sikerült már rábukkanni, e napokban pedig már támogatásokat gyűjtenek a technikai eszközökre, berendezésekre.

Rács FM. Sing-Sing FM. Hessz FM. Íme, néhány magyarországi, büntetés-végrehajtási intézetben működő börtönrádió elnevezése. A váci Rács FM az úttörőszerepet vállalta, az Adj Hangot! Egyesület ezzel indította útjára börtönrádiós kezdeményezését, melyre a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán is vevők voltak. A Sing-Sing FM a Győr-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben működik, a Hessz FM (a hessz a börtönzsargonban a zárkaajtók kis nyílását jelenti) pedig az első magyarországi női börtönrádió, amelynek a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai objektuma adott helyet.

Trinidad&Tobago egyik büntetés-végrehajtási intézetének igazgatója azzal kapcsolatban, hogy náluk is működik már börtönrádió, azt mondta, ahhoz, hogy valaki ezt a rádiót hallgassa, lakónak kell lennie az ország legszigorúbban őrzött börtönében. Nos, némi fekete humorral azt mondhatnánk, mifelénk hamarosan nem kell börtönbe vonulni ahhoz, hogy valaki börtönrádiót hallgasson. A világ első börtönrádiója egyébként 1938. március 23-án, délelőtt 10 óra 30 perckor szólalt meg a texasi Huntswille állami börtönében. Segítsünk abban, hogy az emberek megtalálják önmagukat és segítsünk nekik visszatérni a társadalomba - ez volt a szlogenjük, és ma is ez a börtönrádiózás célja.

Ha lehet így fogalmazni, a világ "legfejlettebb" börtönrádiózása Nagy-Britanniában lelhető fel, ahol az első börtönrádiós adás húsz éve indult el Felthamben, a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetében, ma pedig már nemzeti szövetséget is működtetnek a brit börtönrádiósok. Figyelnek arra, hogy a börtönrádiók ne legyenek a kormány szócsövei, ezt tekintik a hitelesség első számú ismérvének. Fontosnak tartják, hogy a börtönrádiók segítségével közösséget építsenek és az sem mellékes szempont, hogy a bv. intézetek személyzete képes legyen a saját céljaira használni ezt a helyi rádiót. A szigetországban mintegy nyolcvanezer fogvatartottat őriznek a különböző bv. intézetekben, melyek közül száztizenháromban a fogvatartottak harminchét százaléka heti átlagban tíz órán keresztül hallgat börtönrádiókat, melyek stílusa pörgős, pozitív és szórakoztató. Néhány éve megkérdezték a brit fogvatartottakat, kik a legkedveltebb popsztárok közöttük, Kiderült, hogy a legtöbben Tupac Shakurt kérik a Nemzeti Börtön Rádió szerkesztőitől.

Börtönrádiós mintának tehát nincsenek híján a magyar börtönrádiósok sem. Az itthoni ötletadó, az Adj Hangot! Egyesület pedig most azzal rukkolt elő, hogy a börtön falain kívül a nagyközönség számára is hallható műsort szolgáltat a fogvatartottak irodalmi, vallási, zenei, utazási, valamint portréműsorainak legérdekesebb tartalmaiból, továbbá a már szabadult, volt börtönrádiósok idekint készített műsoraiból. A program elindításához már kaptak egy budapesti helyiséget, a stúdió berendezéséhez azonban már támogatókat, pénzadományokat várnak.  A gyűjtés már elkezdődött az Adjuk Össze! közösségi adománygyűjtő oldalon Börtönrádió szabadon címmel. A tervek szerint az adások az egész ország területén hallgathatók lesznek. Ha valóban összejön mindez, bizonyára hallgathatunk másféle történeteket is.

Címke:   börtönrádió szabadidő reintegráció nyilvánosság