A fogvatartottak zarándoklatára készülnek Rómában

Szerző: Vatikáni Rádió / Magyar Kurír

Link: http://www.magyarkurir.hu/hirek/a-fogvatartottak-zarandoklatara-keszulnek-romaban

Dátum: 2016.11.04.
November 6-án a büntetés-végrehajtási intézetek fogvatartottaival, 13-án pedig a társadalom peremén élőkkel találkozik Ferenc pápa a Szent Péter téren. Ennek kapcsán Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke tartott sajtótájékoztatót a vatikáni sajtóközpontban november 3-án.

A pápa törődik a fogvatartottakkal. Jól mutatja ezt nagycsütörtöki szentmiséje, melyet a római kiskorúak börtönében (Casal del Marmo) mutatott be, vagy az, hogy az Egyesült Államokban, Bolíviában és Mexikóban tett apostoli útjai során ellátogatott a börtönökbe is, illetve telefonhívásai, melyekkel megkereste a világ számos pontján élő halálraítélteket. Ragaszkodását, gondoskodását tanúsítja az irgalmasság szentévére írt levele is, amelyben azt fogalmazza meg, hogy minden cella ajtaja szent kapuvá válhat, ha a rabok úgy lépnek át rajta, hogy gondolatban és imában az Atyához fordulnak. Isten irgalmassága ugyanis képes átalakítani a rácsokat a szabadság élményévé.

Fisichella érsek a sajtótájékoztatón utalt Ferenc pápa korábbi megnyilatkozására: „Gyakran fölteszem magamnak a kérdést, amikor a börtönöket látogatom, hogyhogy velük történt mindez, amikor mindez velem is megtörténhetett volna?”, és rámutatott: ez egyfajta részvétel az emberek sorsában, közellét azokhoz, akik az emberi méltóság tűréshatárán élnek.

A börtönlakók szentévi zarándoklatára november 6-án, vasárnap négyezren érkeznek majd a Szent Péter térre, köztük fogvatartottak, börtönviselt emberek, a büntetés-végrehajtási intézetek munkatársai és börtönlelkészek a világ tizenkét országából. Az ezer, jelenleg is szabadságvesztését töltő elítélt közül harmincöten Spanyolországból érkeznek, a többiek olasz börtönökből. A pápai szentmisén a Szent Péter-bazilikában a tényleges fogvatartottak mellett jelen lesznek kiskorúak és házi őrizetben lévők is. Valódi jelenlétről van tehát szó, ami arról tanúskodik, hogy szeretnénk jövőt és reményt adni túl az ítéleten és a büntetésen – hangsúlyozta Fisichella érsek az újságíróknak.

Magyarországon is volt példa hasonló kezdeményezésre: idén június 29-én, Szent Péter és Pál apostolok ünnepén tizenöt büntetés-végrehajtási intézményből százharminc fogvatartott érkezett a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen az irgalmasság szentéve alkalmából megrendezett zarándoklatra.

November 13-ára pedig a társadalom peremén élők jubileumát hirdette meg a Szentatya. Olyan embereket hív, akik szegénységben, betegségben, magányosan vagy családi kötelékek híján élnek. Hatezren érkeznek a Szent Péter térre ezen a vasárnapon, amikor a világ minden templomában és kegyhelyén bezárulnak az irgalmasság szent kapui. Magyarországról negyven hajléktalan utazik Rómába egy európai zarándoklat keretében, velük november 11-én, pénteken külön is találkozik a pápa. Másnap, november 12-én imavirrasztást tartanak a római Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában, illetve jótékonysági hangversenyt adnak a zarándokok tiszteletére Ennio Morricone vezényletével.

A társadalom peremén élők zarándoklata a Szent Péter téren Jézus szavaira emlékezteti az egyházat: „Szegények mindig lesznek veletek” (Mk 14,7). Ezért az irgalmasság szent kapuinak bezárásával nem ér véget, hanem a megélt szentév fényében csak erősödik az egyház ilyen irányú elkötelezettsége – fejtette ki sajtótájékoztatóján Fisichella érsek.

A szentév november 20-i lezárása jó alkalom lesz annak áttekintésére, a jubileum célkitűzései és várakozásai vajon beigazolódtak-e. Ami a zarándokok számát illeti, mindenképpen sikert könyvelhetünk el, hiszen október végéig majdnem húszmillióan jöttek el Rómába. Alaptalanok azok a híresztelések, miszerint a szentév „alulteljesített” volna – hangsúlyozta az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke a november 3-án tartott vatikáni sajtótájékoztatón.

Címke:   pápa hitélet vallás zarándoklat Olaszország