Dandártábornok lett a börtönparancsnok

Szerző: NBA / nhc24.hu

Link: http://nhc24.hu/2016/11/dandartabornok-lett-a-bortonparancsnok/

Dátum: 2016.11.04.
Áder János, Magyarország köztársasági elnöke kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül büntetés-végrehajtási dandártábornokká nevezte ki a közelmúltban dr. Budai István ezredest, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnokát, aki előléptetése után nem sokkal adott interjút lapunknak. A beszélgetés során pályafutásáról, sikereiről, terveiről, jelenéről és jövőjéről kérdeztük.

– Miért döntött a börtönőri pálya mellett?

– Soha nem tudhatja az ember, melyek lesznek azok a történések, amelyek megváltoztatják az életét. Számomra az egyik ilyen sorsfordító esemény az volt, amikor az 1980-as évek végén egy villamos erőmű-tervező és -szerelő vállalatnál dolgoztam és a cégtől egy balassagyarmati munkára küldtek. Végleg itt maradtam, megnősültem. Munkahelyet kerestem… 1988. augusztus elsején kerültem a büntetés-végrehajtási szervezet hivatásos állományába, őrmesteri rendfokozattal, körletfelügyelői beosztásba.

– Hogy bírta és bírja az ezzel járó kötöttségeket?

– Amikor felszereltem, magáról a börtönről nem volt sok tudomásom, azt viszont tapasztaltam, hogy rengeteg volt a szándékos egészségkárosítás az elítélteknél. Napi szinten „falcoltak”, pengét nyeltek. Fiatal felügyelőként is arra gondoltam, hogy ezt a rendszert valahogy jó lenne megváltoztatni. Az elítélteket vissza kell vezetni az életbe, humánusabbá kell tenni a börtönt. Szerencsémre olyan kiváló szakemberekkel találkoztam, akik akár a főiskolán, akár azt követően a szakmai munkám során arra bátorítottak, hogy haladjak tovább ezen az úton. Én csak elindítottam valamit, a humanitás kihatott az egész intézetre, az állományra. A hosszú évek alatt a kollégák elfogadták, hogy másképp is lehet csinálni, a mi feladatunk, hogy a társadalomnak egy értékes embert adjunk vissza.

– Hogyan alakult a pályája? Mire emlékszik vissza szívesen?


– Rengeteg pozitív élménye van az embernek. Ahogy már említettem, felügyelőként kezdtem, majd1992-ben nevelői beosztásába kerültem, 1994-ben a fogvatartási ügyek osztályának vezetője lettem, 2000-ben parancsnok-helyettesi kinevezést kaptam és 2007-től a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnoki beosztásában teljesítek szolgálatot. Elmondhatom, hogy végig jártam a ranglétrát. Találkoztam olyan szakmai vezetőkkel, elöljárókkal, akikre mindig is felnéztem. Sok energiát és időt vett el a hivatásom, de a pályafutásom alatt elért eredmények kárpótoltak mindezért. Köszönettel tartozom a családomnak, akik ehhez a biztos hátteret nyújtották.

– Voltak-e kudarcai szolgálata során?

– A büntetés-végrehajtás is ugyanolyan, mint bármelyik más civil szerv. Éppen ezért azt gondolom, hogy mindenütt vannak hullámvölgyek. Igazi nagy kudarcaim nem voltak, a nehezebb periódusok pedig új kihívásra sarkalltak.

– Hogyan élte meg, hogy Balassagyarmat díszpolgári címe után most ismét egy kimagasló elismerésben részesült?

– Jó érzés! Elmondhatom, hogy a börtönt sikerült beillesztenünk a város mindennapi életébe, és azt gondolom, hogy mára már az átlag polgár is másképp tekint az elítéltekre. Egy-egy jóvátételi munka keretében, felújításoknál segítettünk, nyitottunk a társadalom felé. Büszkék vagyunk arra, hogy a Nógrádikumnak minősített börtönkápolnát lassan ezer civil személy látta, holott ez egy működő büntetés-végrehajtási intézet.
„Sok energiát és időt vett el a hivatásom, de a pályafutásom alatt elért eredmények kárpótoltak mindezért” (Fotó: NBA)

– Melyek a további tervei?


– Az új büntetés-végrehajtási törvény számtalan kihívás elé állítja az állományt és a vezetést. Folyamatosan azon dolgozunk, hogyan lehetne még hatékonyabban, még jobban alkalmazni az említett jogszabály lehetőségeit. Szeretnénk, hogy a munkaképes elítéltek száz százalékának foglalkozása legyen.

– Nehéz szakma ez? Hogyan tud kikapcsolódni?

– Sok szabadidőt, karácsonyt feláldoztam azért, hogy a szakmában sikeres lehessek. Az emberekkel való foglalkozás mindenütt nehéz. Én sportolok, focizom, kerékpározok és szeretek mindent, ami a természethez kötődik. Így próbálok feltöltődni és újra teljes erőbedobással munkába állni.


Címke:   Balassagyarmat intézetparancsnok előléptetés