Irakban bezárták a hírhedt Abu Graib-i börtönt

Szerző: MTI / hirado.hu

Link: http://www.hirado.hu/2014/04/15/irakban-bezartak-a-hirhedt-abu-graib-i-bortont/?source=hirkereso

Dátum: 2014.04.15.
Az iraki hatóságok biztonsági okokból bezárták a Bagdadtól nyugatra található, hírhedtté vált Abu Graib-i börtönt - jelentette be kedden Haszan as-Samri iraki igazságügy-miniszter.

A tárcavezető tájékoztatása szerint elővigyázatossági okokból döntöttek a létesítmény bezárása mellett, mivel Abu Graib egy "nyugtalan térségben" található. A büntetőintézetben fogva tartott mintegy 2400 rabot más, biztonságosabb térségekben fekvő börtönökbe szállították át.

A szóban forgó büntetőintézet a főleg szunniták lakta el-Anbár tartomány peremén helyezkedik el, amelyben az utóbbi hónapokban összecsapások zajlottak le a törzsi fegyveresekkel kiegészült kormányerők és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető, Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szervezet harcosai között.

Tavaly júliusban ötszáz rabot szöktettek meg Abu Graib börtönéből, köztük az al-Kaida több műveleti vezetőjét. A támadásban tucatnyi fogoly és börtönőr vesztette életét.

A börtön neve 2004-ben bejárta az egész világot, amikor fényképek kerültek nyilvánosságra arról, hogyan kínozzák és alázzák meg falai között a foglyokat amerikai őreik. A börtönt két évvel később bezárták. A botrány miatt a nemzetközi közösség elítélte az Egyesült Államok magatartását, és alapjaiban ingott meg az Irak ellen háborúzó amerikai hadsereg tekintélye.

Címke:   börtönbezárás külföld Irak