25 év olasz történelme a rács mögül nézve

Szerző: Federica Brioschi, Associazione Antigone / liberties.eu

Link: https://www.liberties.eu/hu/news/antigone-25-ev-olasz-tortenelem-racs-mogul

Dátum: 2016.11.07.
Egy új képregény három, az olasz történelemből vett történetet beszél el a rács mögötti perspektívából. Szó van benne a 80-as évekbeli politikai bebörtönzésekről, illetve a maffiatagok lecsukásáról a 90-es évek során.

"Nemrég jött az ötlet, hogy egy képregényben adjuk közre a tapasztalatainkat. Nem mondhatni, hogy ez volna a tőlünk megszokott kommunikációs mód, de így nyilván több emberhez, a legfiatalabbakhoz is sikerül eljuttatni a mondandónkat."

Ezekkel a szavakkal vezette be Susan Marietti az "Antigone. 25 év olasz történelme a rács mögül nézve" című képregényét 2016. október 30-án a Salone dell'Editoria Socialeban. A szerkesztő Round Robin Editrice.

"A rajzok Valerio Chiola alkotásai. Remekül elkapta a helyzeteket, amiket akartunk. A kollegáimat is sikerült nagyon valósághűen ábrázolnia," mondta Marietti.

Három a történet, egy a küzdelem a méltóságért


A képregény három, az olasz történelemből vett történetet tartalmaz. Mindegyik a börtönbeli körülményekkel kapcsolatos. A 80-as évekbeli politikai bebörtönzésektől kezdve a maffiatagok lecsukásáig a 90-es évek során a börtönök mai túlzsúfoltságáig sok mindenről van szó a képregényben.

Az alkotás kiemeli, milyen küzdelmeket kell vívniuk az elítélteknek azért, hogy a hatóságok tudomására hozzák a helyzetüket, hogy folyamatosan szükségállapot áll fenn a börtönrendszerben, és hogy hogyan keres erremegoldásokat a törvényhozó hatalom.

Mindeközben bontakozik ki a többi sztorihoz szorosan kapcsolódva az Antigone saját története, összefüggésben az elítéltek jogaiért és méltóságáért folytatott küzdelemmel.

Ilaria Cucchi és Tommaso di Francesco is részt vett a könyvbemutatón, ahol az Antigone által végzett munkáról beszéltek. Tomaso di Francesco az Il Manifesto című laptól az Antigone kezdeteiről mesélt, ahogyan az a képregényben is szerepel. Ilaria Cucchi arról beszélt, milyen szerepet játszott az Antigone az ő személyes küzdelmében, hogy elérje, szolgáltassanak igazságot a bátyjának, a hét évvel ezelőtt őrizetben elhunyt Stefano Cucchinak.

"Azt hittem, egyedül vagyok, hogy senki sem segíthet abban, hogy elérjem, szolgáltassanak igazságot a bátyámnak. De egy nap megcsörrent a telefon: az Antigone hívott. Azóta egy percig sem kellett magányosan küzdenem," mesélte Cucchi.

Címke:   képregény börtönkörülmények Olaszország