Megszökött két rab a börtönből

Szerző: Bors Online

Link: http://www.borsonline.hu/aktualis/megszokott-ket-rab-a-bortonbol-egyikojuk-gyilkolni-probalt/121813

Dátum: 2016.11.08.
Megszökött egy észak-londoni börtönből két rab, a 31 éves James Anthony Whitlock, és a 28 éves Matthew Baker. Bakert csak két hete ítélték el gyilkossági kísérlet miatt. 25-ször szúrt meg egy férfit egy törött üvegpalackkal. Az áldozat csak az orvosok felkészültségének köszönheti, hogy túlélte a késelést. Whitlock csak vizsgálati fogságban volt, 19 bankautomata feltörésével gyanúsítják.

A meneküléshez egy gyémántvágót és két bábút használtak, hogy átverjék az őröket. A szabadulás módját a hírhedt, híres alcatrazi szökésből vehették át.

A brit rendőrség arra figyelmezteti a lakosságot, hogy aki látja őket, vigyázzon, mert erőszakosak lehetnek.

A rabok egy gyémántvágóval vágták szét az ablakukon rögzített rácsot. De hogy kerül oda egy gyémántvágó, merül fel a kérdés. A nyomozók azt sejtik, hogy egy drónnal juttatták a börtönbe nekik.

A szökés még vasárnap éjjel történt, kimásztak a szétvágott rácson, és felmásztak az ötödik emeleti cellájukból a mellette álló kápolna tetejére, majd átugrottak a 6 méter magas külső falra. Innen összekötözött lepedőkkel, ágyneművel ereszkedtek le. Kint pedig már egy autó várta őket.

Hogy a börtönőröknek ne tűnjön fel a szökés, párnákkal és papírral tömtek meg ruhákat, így a börtönőrök azt hihették, alszanak. Ez a mód kísértetiesen hasonlít az 1962-es Alcatrazból való szökésre, amelyből könyvet írtak, és filmet is forgattak Clint Eastwood főszereplésével. Ott is embernagyságú papírmasékat készítettek az őrök átveréséhez.

Baker és Whitlock szökése este 10:40 körül történt, de csak fél nappal később tűnt fel a hiányuk. Ők ugyanis nem voltak munkára rendelve, csak ebédkor kellett volna elhagyniuk cellájukat.

Azt egyelőre vizsgálják, pontosan milyen gépet használtak a szökéshez, és hogy az őrök miért nem hallották a rács szétvágását.

A börtönben egyébként sem mehet minden rendben, a cellatársak ugyanabban a G-szárnyban raboskodtak, ahol a múlthónapban egy 21 éves férfit halálra szúrtak. Szakértők szerint a börtönben túl sok a rab, túl régi, alkalmatlan az épület és a személyzet felkészültsége is alacsony, és nagyon riasztó, hogy egy hónapon belül két ilyen komoly incidens is történt.

Címke:   szökés rendkívüli esemény álcázás Anglia