A szülés után rögtön elveszik a ceglédi gyermekgyilkos babáját

Szerző: Fotó: Kecskeméti börtön / Bors online

Link: http://www.borsonline.hu/aktualis/a-szules-utan-rogton-elveszik-a-cegledi-gyermekgyilkos-babajat/121895

Dátum: 2016.11.10.
A központi rabkórház szülészetén hozza világra gyermekét B. Mónika, aki másfél éves kisfia megölése miatt van előzetesben. A baba nem maradhat nála.

A múlt héten helyezték előzetes letartóztatásba a ceglédi anyát, B. Mónikát, aki október 30-án megölte másfél éves kisfiát, Danikát. A nő bevallotta a gyilkosságot, információink szerint azt mondta: a gyermek hisztériás rohamot kapott, ő pedig ideges­ségében verte Da­nika fejét a padlóba.

B. Mónika most harmadik gyermekét várja, terhessége hetedik hónapjában jár. A bíróság rendelkezése szerint azonban „kiszámíthatatlan viselkedése” miatt nem helyezhető házi őrizetbe. Így a babát is börtönben kell megszülnie. A Bors a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától (BVOP) arról érdeklődött, milyen szabályok vonatkoznak a várandós fogvatartottakra, és milyen ellátásban részesülnek.

– A várandós nőket a BVOP Központi Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályán helyezzük el, gondozásuk a szülészet-nőgyógyászati szakmai protokollnak megfelelően zajlik szülész-nőgyógyász szakorvos, szülésznő, védőnő, gyógytornász, pszichológus és dietetikus közreműködésével – mondta lapunknak Orosz Zoltán, a BVOP szóvivője. – A szülések levezetése is itt történik az osztály szülész-nőgyógyász szakorvosainak és szülésznőinek segítségével. A genetikai ultrahangvizsgálatok elvégzésében a Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája nyújt segítséget, a koraszülések is ott zajlanak. Szülés után az anyát és újszülöttjét együtt helyezzük el a kórteremben. A gyermekágyas időszakot követően a kismamákat a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet anya-gyermek részlegére helyezzük át, ahol a gyermekükkel annak egy­éves koráig lehetnek együtt. Azonban a gyereke sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén a szülést követően az anya és gyermeke külön elhelyezést kap – tette hozzá a szóvivő.

A Bors úgy tudja: nem valószínű, hogy B. Mónika babáját állami gondozásba helyezik, amennyiben édesapja meg tudja oldani a nevelését, ellátását.

Címke:   női fogvatartottak gyerek terhesség szülés