Valahol mindig börtönben ülnek írók

Szerző: R. Kiss Kornélia, Fotó: Philippe Lopez / Magyar Nemzet Online

Link: http://mno.hu/grund/valahol-mindig-bortonben-ulnek-irok-1371604

Dátum: 2016.11.15.
Öt bebörtönzött írót választott ki a nemzetközi PEN Club, hogy általuk hívja fel a figyelmet az összes, világszerte börtönökben sínylődő szerzőre. A nemzetközi írószervezet minden évben november 15-én, a bebörtönzött írók napján hozza nyilvánosságra ezeket az eseteket.

Öt szabadságától megfosztott írót választott ki a nemzetközi PEN Club, hogy bemutassa őket a bebörtönzött írók napján, és általuk hívja fel a figyelmet az összes, világszerte börtönökben sínylődő szerzőre, akiket a munkájuk miatt ítéltek szabadságvesztésre.

A nemzetközi írószervezet 1960-as alapítása óta dokumentálja az írók elnyomásával, bebörtönzésével, meggyilkolásával és cenzúrával összefüggő eseteket, és ezeket nyilvánosságra hozza – részben azért, hogy nyomást gyakoroljon a mindenkori kormányokra.

Ez az öt portré csak töredéke annak a 700-900 esetnek, amelyeket évente megvizsgálnak.

A bebörtönzött írók napja minden évben november 15-e.


Idén az egyiptomi Ahmed Najira, a török Asli Erdoganra, az izraeli Dareen Tatourra, a hondurasi Cesario Alejandro Félix Padilla Figueroára, és a kínai Gui Minhaira hívták fel a figyelmet.

Az egyiptomi prózaíró és újságíró Ahmed Naji közerkölcs megsértése miatt tölti kétéves szabadságvesztését, egy 2014-ben megjelent regényének részlete miatt kellett börtönbe vonulnia. A palesztin, izraeli állampolgár Dareen Tatournak terrorszervezet támogatása miatt kell bíróság elé állnia, és versei, illetve közösségi oldalakon közzétett posztjai miatt erőszakra felbujtással vádolják, jelenleg házi őrizetben van.

Kuj Min-haj (Gui Minhai) kínai könyvkiadó tavaly októberben tűnt el, aztán három hónap múlva a kínai állami tévében bukkant fel egy vallomás erejéig, amiből az derült ki: feladta magát egy 2003-ban okozott cserbenhagyásos gázolás miatt. A PEN Club úgy tudja: azóta sem hallottak róla, sem az Egyesült Királyságban élő lányával, sem jogi képviselőjével nem tud kapcsolatba lépni. Figueroa diáktüntetések szervezése miatt került börtönbe Hondurasban.

A PEN Club osztrák szervezete hosszú ideje foglalkozik a vallási okból bebörtönzött iráni írónő, Mahvash Sabet esetével.

A Der Standard osztrák napilap az ő történetét idézte fel a hétvégén. A 63 éves tanárnőt a vallása miatt bocsátották el az iskolából. Tizenöt évig irányított egy bahái felsőoktatási intézményt. Férjezett, két gyermeke van. 2008-ban tartóztatták le. Hetekre elvágták a külvilágtól – sem jogi képviselőjével, sem a családjával nem találkoztatott – majd 20 év szabadságvesztésre ítélték hat másik bahái, azaz perzsa egyistenhívő vezetővel együtt.

A bahái hit szerint Mózes, Buddha, Jézus és Mohammed ugyanannak az Istennek a prófétái, a bahái vallást más iszlám országokhoz hasonlóan Iránban is üldözik. Mahvash Sabet a fogságban kezdett el verseket írni, ezek hamarosan németül is megjelennek Nincsenek határok címmel.

Az ENSZ Mahvash Sabet és társai letartóztatását önkényesnek ítélte és azonnali, feltétel nélküli szabadon bocsátásukat követelte. Az osztrák PEN Club már számos alkalommal próbálta felhívni az iráni hatóságok figyelmét Sabet esetére, és a Der Standard úgy tudja, hogy az osztrák külügyminisztérium emberi jogi irodája is közbenjárt az ügyben. A nemzetközi PEN Club világszerte felhívta a figyelmet az esetre, egyelőre eredménytelenül.

A német könyvszakma arra is használta a kedden véget ért Isztambuli Könyvvásár díszvendégségét, hogy szolidaritását fejezze ki a bebörtönzött írókkal.

Hétfőn tüntetést szervezett a Német Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése az isztambuli Bakirköy női börtön elé, ahol Asli Erdogan írónőt, újságírónőt tartják vizsgálati fogságban két hónapja.


A megmozduláson írók és kiadók képviselői is részt vettek. A kurdbarát török újságírónőt a PEN információja szerint többek között azzal vádolják, hogy terrorszervezetben vett részt és aláásta a nemzeti egységet. A nemzetközi PEN Club szerint még nem tűztek ki tárgyalást, a német könyvszakmai szervezet vezetője viszont azt közölte: az ügyészség életfogytiglani börtönt kér az újságírónőre.

A bebörtönzött írók napján keddi lapzártánkig a Magyar PEN Club nem fejezte ki szolidaritását, bár kerestük annak elnökét, Szőcs Gézát is ebben az ügyben.

Címke:   bebörtönzött írók napja politika ellenzék PEN Club