Bendegúz és a banya a börtönben

Szerző: Arany Gábor, Fotó: Arany Gábor / zaol.hu

Link: http://zaol.hu/kultura/bendeguz-es-a-banya-a-bortonben-1801140

Dátum: 2016.11.18.
A banyát el kell takarítani a háztól és feleséget kell keríteni a bakternak. Ezen mesterkedett Bendegúz, a Rideg Sándor Indul a bakterház című vígjátékából megismert pimaszul nagyszájú legény.
 
A tegnapi bemutatón Bendegúzt Ódor Gábor alakította a rácsos ablakkal, ajtóval határolt színpadon. A vitathatatlanul zárt körű, de oldott légkörű premiert ugyanis a megyeszékhelyi büntetés-végrehajtási intézetben tartották. A magának a Rácson innen nevet választó társulat júniusban alakult meg, árulta el Szita Péter, az intézet reintegrációs tisztje. Olyanok jelentkeztek, akik egyébként is aktívak, keresik az elfoglaltságokat, sportolnak és dolgoznak a műhelyben, a konyhán.
 
- Értelmes időtöltést akartunk magunknak - fogalmazott a 40 éves Ódor Gábor, aki bent könyvtárosként tölti idejét. - Szeretünk olvasni és közösen választottuk Kéri Ferenc Meghalsz banya című vígjátékát, ami a Rideg Sándor mű folytatásának tekinthető. Megnéztük videón is, utánaolvastunk és hetente három-négyszer is próbáltunk - mesélte el.
 
Szépné Tóth Györgyi, az intézet sajtóreferense és a tízfős színjátszó kör rendezője mondta el: Karinthy Frigyes Tegezés című jelenetével debütáltak, tehát a pénteki már a második bemutatójuk volt, és elkezdik a felkészülést a karácsonyi műsorra. Kéri Ferenc legkedvesebb verseiből adnak elő válogatást. Ódor Gábor abban még szerepel, aztán búcsút int a színpadnak, mert februárban szabadul.
 

Címke:   Zalaegerszeg színjátszókör szabadidő kultúra