Tanuszoda és börtön épül Kemecsén

Szerző: Kelet-Magyarország, BM, Fotó: Sipeki Péter / Szabolcs Online

Link: http://www.szon.hu/tanuszoda-es-borton-epul-kemecsen/3272662

Dátum: 2016.11.19.
 Tavaszra elkészülhet a tanuszoda, s jövőre kezdődhet a börtön építése is.
 
– A fizikai állomány felvétele folyamatban van, a jelentkezőkre bonyolult, több fordulóból álló felvételi eljárás vár, amelyben a fizikai és pszichológia alkalmasság mellett nemzetbiztonsági átvilágításon is át kell esniük – tudtuk meg Lipők Sándor polgármestertől, amikor arról kérdeztük, hogy halad Kemecsén a börtönberuházás.
 
– Ismereteim szerint januárban már az oktatás is elkezdődik, mely a hírek szerint itt a megyében lesz. A féléves képzés befejezése után gyakorlati helyekre kerülnek a hallgatók, a büntetés-végrehajtási intézet építésével összesen 250 munkahelyet teremtenek a városban, ami nemcsak a kemecseieknek, hanem a környező településen élőknek is nagy lehetőség, hiszen egy stabil állami intézmény épül.
 
– Az 500 férőhelyes börtönben az elítéltek napi 24 órás folyamatos kiszolgálása a városban és a térségben élő gazdák, mezőgazdasági termesztők számára biztos felvevőpiacot jelenthet – tette hozzá Lipők Sándor. A büntetés-végrehajtási intézmény 2018–2019-ben kezdheti meg működését.
 
– A helyszíni bejárás már megtörtént, most készítik elő a közbeszerzési eljárást. Az állami beruházáshoz a területet az önkormányzat rendelkezésre bocsátotta, megkértük, hogy a területet vonják ki művelés alól, nekünk még annyi feladatunk lesz, hogy a rendezési tervünkben, helyi építési szabályzatunkban ezt különleges területként át kell vezetnünk, ami ebben az évben lezárulhat – folytatta a település első embere. A megyei fejlesztési miniszteri biztost arról is kérdeztük, hogy a kivitelezés során helyi, megyei alvállalkozóknak lehetőségük lesz-e részt venni a munkában.
 
– Az állami beruházás kivitelezése komplex, bonyolult és jogilag körülhatárolt folyamat, de bízom benne, hogy helyi vállalkozók is részesei lehetnek az építkezésnek, ezt az igényünket már jeleztük – válaszolta Lipők Sándor. Egy másik fontos, teljes mértékben állami beruházásra kitérve elmondta, hogy a több mint 350 millió forintból megépülő járási tanuszoda alapozási munkálatai már elkezdődtek, a tervek szerint tavaszra elkészülhet az egy tan- és egy 25 méteres feszített víztükrű medencét magába foglaló létesítmény.

Címke:   börtönépítés toborzás felvétel kiképzés Kemecse