Börtön építését tervezik Rimaszombatban

Szerző: TASR / Hírek.sk

Link: http://www.hirek.sk/belfold/20140421144448/Borton-epiteset-tervezik-Rimaszombatban.html

Dátum: 2014.04.21.
Az igazságügyi minisztérium egy új börtön építését tervezi Rimaszombatban – erősítette meg Alexandra Donevová, a tárca szóvivője.

A szóvivő tájékoztatása szerint az új börtönre azért van szükség, mert országszerte túlzsúfoltak a hasonló intézmények. A nyolcszáz fő befogadására alkalmas börtön ugyanazon a telken épül majd fel Rimaszombat Szabópuszta (Sabová) városrészében, ahol jelenleg egy nyitott jellegű büntetés-végrehajtási intézet működik.

A szaktárca jelenleg készíti elő a projekt dokumentációját, illetve a megvalósíthatósági tanulmányt. A város nem ellenzi a beruházást, a városháza állásfoglalása szerint a tervezett építkezés nincs ellentétben a területrendezési tervvel – magyarázta Alexandra Donevová.

Rimaszombatban már korábban is szóba került egy büntetés-végrehajtási intézet létesítése. 1998-ban az állam 30 millió koronáért megvásárolta az egykori dohánygyár épületét, a leendő börtön ellen azonban hevesen tiltakoztak a helyi lakosok. Az elképzelésből végül nem lett semmi, az állam 2007-ben eladta az épületet egy magáncégnek.

A jelenleg működő 18 szlovákiai büntetés-végrehajtási intézményben március végén 1497 vádlottat és 8666 elítéltet tartottak fogva. Becslések szerint a számuk a következő években emelkedni fog, 2016-ra 1600-al többen lesznek rácsok mögött.


Címke:   bővítés zsúfoltság külföld Szlovákia