Ennyi vér még nem folyt magyar börtönben

Szerző: Koncz Tamás / Origo

Link: http://www.origo.hu/itthon/20161125-ennyi-ver-meg-nem-folyt-magyar-bortonben-veradas-balassagyarmat-borton-fegyhaz.html

Dátum: 2016.11.25.
Először díjaztak véradás miatt egy hazai börtönt: a balassagyarmati fegyintézet gyakran szervez véradó akciókat, volt fegyőrük egymaga közel 400 rászorulón tudott segíteni. 
 
Először választott Véradóbarát Munkahelynek egy fegyintézetet a Magyar Vöröskereszt: a szervezet november 27-én a Balassagyarmati Fegyház és Börtönt jutalmazta ezzel a díjjal, mivel a bv-intézet gyakran szervez önkéntes véradó napokat. 

Kisebb tömegen segített
 
A véradók közül egyébként egy nyugalmazott börtönőr viszi a pálmát: Pleva Gábor 31 év alatt közel 50 liter vért adott, és közel 400 betegen tudott segíteni.  A volt fegyőr ezért Pro Vita díjat is kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától. 
 
Rab nem adhat
 
A magyar börtönökben egyébként közel 18 ezer fogvatartott van, de őket – egy európai uniós korlátozás miatt – 2005 óta nem lehet bevonni az önkéntes véradás rendszerébe, pedig támogatásuk nagy segítséget jelentene a gyakori vér- és vérplazmahiánnyal küzdő hazai egészségügynek.

Címke:   Balassagyarmat véradás személyi állomány