Önfenntartó börtönök - felkészítés a börtön utáni létre

Szerző: Kovács Erika, Fotó: Kovács Erika / veol.hu / Donát Tamás, Rádóczy Csaba / Veszprém Televízió

Link: https://veol.hu/hirek/onfenntarto-bortonok-felkeszites-a-borton-utani-letre-1802365

Dátum: 2016.11.25.
Kiemelt cél az, hogy minél többet tegyünk meg az elítéltek társadalomba történő visszailleszkedéséért, hangsúlyozta többek között Németh Éva büntetés-végrehajtási ezredes, a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka pénteken.
 
Németh Éva ezredes, intézetparancsnok, valamint kollégái: Baán-Muzsik Márta párfogó, sajtóreferens, illetve Herczeg Attila büntetés-végrehajtási százados, büntetés-végrehajtási osztályvezető-helyettes a sajtó képviselőivel találkozott az intézetben azzal a céllal, hogy a közvéleményt tájékoztassák munkájukról, mindennapjaikról, céljaikról, az elítéltek életéről.
 
Németh Éva ezredes egyebek mellett elmondta, november elsejétől Tóth Tamás büntetés-végrehajtási vezérőrnagy vezeti a büntetés-végrehajtás országos parancsnokságát elődje nyugdíjba vonulása után. Hozzátette, két év alatt összesen 2500 főnyi új személyi állománnyal, nyolc új börtön épül az országban. Céljuk, hogy valamennyi intézet önfenntartóan működjön, megtermeljék, illetve előállítsák azt, amire a napi ellátásban szükségük van, ezen túl munkát is vállalnak külső cégeknek. Elkötelezettek abban, hogy a fogvatartottaknak például a foglalkoztatásokkal, képzésekkel, szabadidős foglalkozásokkal, pártfogolással segítsenek a társadalomba történő visszailleszkedésnél. Lehetővé teszik számukra azt, hogy szakmát is tanuljanak a börtönben, például karbantartónak, festő-mázolónak is tanulhatnak, de működik OKJ-s végzettséget adó számítógép kezelői képzés is.
 
A visszailleszkedést segítik továbbá a drog-prevenciós foglalkozások, a szexuális bűnelkövetők részére a speciális foglalkozások, a különféle személyiségfejlesztő tréningek, nőknek hímzőkör és aerobik foglalkozás, a színjátszó csoport, és a különféle vallási programok. Külön készülnek az ünnepekre például kézműves foglalkozásokkal, ajándékkészítéssel, színdarabbal, amit az idősek otthonában is bemutatnak majd. A fogvatartottaknak lehetővé tesznek karácsonyi családi beszélőket kézműves foglalkozással, részt vesznek az országos Bibliavetélkedőn, karácsonyfát állítanak, részt vehetnek a fogvatartottak az ünnepi szentmisén is, és ünnepi ételt is kapnak majd. A veszprémi intézet tervei között szerepel az is, hogy november végén dolgoznak a Vámosi úti temető kertészeti munkálatainál.
 
Elhangzott továbbá, a 198 férőhelyes veszprémi intézetben  jelenleg 229 főt őriznek, ebből 40 a nő, akiknek külön részleget alakítottak ki. A büntetés-végrehajtási intézetben összesen 130 dolgoznak.
 
A tájékoztató után az újságírók megtekinthették a börtönt, ízelítők kaptak a fogvatartottak mindennapjaiból, amelyről később írunk.
 
 

Címke:   Veszprém sajtótájékoztató parancsnok média