Tiltakozás a betiltott könyvek ellen

Szerző: The Guardian / kulturpart.hu

Link: http://www.kulturpart.hu/irodalom/41277/tiltakozas_a_betiltott_konyvek_ellen

Dátum: 2014.04.25.
Nemzetközi művészek csatlakoztak a kampányhoz, ami el akarja törölni az Egyesült Királyság börtöneiben érvényes könyvtilalmat. A Pussy Riot egyik tagja is írt arról, mit jelentett számára az olvasás börtönbüntetése alatt.

„A könyvek jelentik számodra a világot, amikor fogva tartottként ülsz egy börtönben" - írta Nagyezsda Tolokonnyikova, a híres orosz kormányellenes punk együttes tagja, aki 21 hónapot töltött börtönben, amiért fiatal nők csoportjával egy székesegyházban maszkban, gitárokkal „imádkoztak" a Szűzanyához, hogy űzze el Putyint. „Ha vannak könyveid, a  napok, amelyeket a rácsok mögött töltesz, nem lesznek hiábavalóak" – folytatta az orosz aktivista.

A Pussy Riot tagja egyike a tíz művésznek, írónak és aktivistának, akik szerdán írásban számoltak be arról, mit jelentettek számukra a könyvek, miközben börtönbüntetésüket töltötték. A nyilvánosságra hozott szövegekkel a művészek támogatják a kampányt, amellyel a brit kormányt szeretnék meggyőzni arról, töröljék el a törvényt, ami lehetetlenné teszi az olvasást a raboknak. Fehérorosz, kameruni, kubai és üzbegisztáni írók is csatlakoztak a brit szervezetek (Howard League for Penal Reform és az English PEN) kezdeményezéséhez.

Tavaly novemberben lépett életbe a törvény, ami megakadályozza, hogy a börtönökben fogvatartottak csomagokat kapjanak a külvilágtól, kivétel akkor, ha a különleges körülmények (pl. orvosi helyzet), ezt elkerülhetetlenné teszik. A ruhák, könyvek és magazinok fogadását is megtiltották a börtönökben.

Címke:   kultúra könyvek reintegráció külföld