A tárgyalóteremből egyenesen a börtönbe

Szerző: Kanizsa hetilap

Link: http://kanizsaujsag.hu/hirek/34454/a_targyaloteremb%F5l_egyenesen_a_bortonbe_/

Dátum: 2016.12.01.
A Zalaegerszegi Járásbíróságról 22 kollégistát és 3 kísérőt vezettek át a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe 2016. november 30-án.
 
A fiatalok és nevelőik nem követtek el semmit, pusztán a Nyitott Igazságügy kapcsán együttműködés keretében szervezett börtönlátogatással egybekötött Nyitott Bíróság programon vettek részt. A Nyitott Igazságügy keretén belül a felek - köztük a börtön és a zalai törvényszék - többek között azt is vállalták, hogy közös rendezésű, illetve szervezésű előadásokat tartanak. Ennek első ilyen jellegű eseményére került sor a zalai megyeszékhelyen november 30-án. A zalaegerszegi Kovács Károly Tagkollégium diákjait a Zalaegerszegi Járásbíróság idézte meg dr. Gaider Bálint bíró elé, aki egy évekkel korábban, a megyeszékhelyen megtörtént, diákcsínynek indult bűncselekménnyel és annak bíróság előtti következményeivel szembesítette interaktív módon a diákokat.
 
A történet letöltendő büntetéssel zárult, s a diákok nem kis meglepetésére meg is érkezett két ”kísérő”, akik bilincset is kattintottak a csuklójukra, s a rabátvezetőn átkísérte őket a szomszédos börtönbe.
 
Azt követően a diákok Szita Péter bv. százados reintegrációs tiszt kalauzolása mellett megismerkedhettek a bv-intézettel, a fogvatartottak mindennapjaival, a látogatás rendjével, a fegyelmezés-jutalmazás rendszerével, s bejárták Magyarország legkisebb börtönét, megtekintették a könyvtárhelyiségét, egy kétszemélyes zárkát, valamint a dühöngőt is – számolt be lapunknak dr. Bartalné dr. Mentes Judit a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.

Címke:   Zalaegerszeg börtönlátogatás nyitott bíróságok