Ahol a csaló bankároknak még a börtönben is jár a luxus és a hölgyvendég

Szerző: Le Monde / hvg.hu

Link: http://hvg.hu/kkv/20161202_csalo_bankarok_borton_luxus_holgyvendeg_Izland

Dátum: 2016.12.02.
Két bankárt épp most ítéltek el 12-24 hónapos börtönbüntetésre, mert csődbe vitték Izland egyik legnagyobb bankját. Még öt ügyön dolgozom, de remélem, hogy az év végéig le tudjuk zárni a dossziékat- mondta a különleges ügyész, aki nyolcadik éve kizárólag a pénzügyi válság bűnügyi vonatkozásaival foglalkozik.
 
Aztán persze még évekig eltartanak a perek - tette hozzá kissé meggyötörten. Izlandot teljesen a padlóra vitte a nagy pénzügyi válság, mert nagy bankjai- a londoni Cityvel és a New York-i Wall Streettel együtt- nyakig belemásztak a derivatív ügyletekbe. Az egész pénzügyi rendszer csődbe jutott, a politikai vezetőknek is menniük kellett. A különleges ügyész pedig megkezdte a vizsgálatot. Eddig mintegy 40 bankárt ítéltek el hosszabb-rövidebb időre.
 
Golfpálya és Havanna szivarok, avagy milyen körülmények között töltik napjaikat a csalás miatt elítélt bankárok?
 
Ennek járt utána a párizsi Le Monde tudósítója. Skandináviában az a büntetés végrehajtás alapelve, hogy a börtönökben mindent meg kell azért tenni, hogy az elítélt minél könnyebben visszatérhessen majd a társadalomba. Nem a büntetés a cél, hanem az átnevelés. A csaló bankárok így egyáltalán nem panaszkodhatnak. A fogva tartás körülményei akár luxusüdülésnek is tűnhetnek. A körülmények igen romantikusak: a börtön sziget Izland talán legfestőibb vulkánjának közelében található. A Snaefellsjörkull vulkán a turista térképeken mindenütt megtalálható. A csaló bankárok számára tehát a csodálatos kilátás eleve biztosított.
 
A 35 hektáros börtön első pillantásra egy farmnak tűnik. Két - minden kényelemmel ellátott épület - szolgálja a csaló bankárok átnevelését. 22 elítélt él egy házban. Szinte mindig telt ház van, hiszen alig szabadul egy elítélt, máris küldi a következőt a bíróság. Hála a különleges ügyész munkájának, a nagy pénzügyi válság büntetőjogi felelősségét minden részletre kiterjedően tisztázták és tisztázzák. E tekintetben Izland különbözik Amerikától vagy Nagy-Britanniától, ahol csak nagyon kevesen kerültek börtönbe a milliárdos csalások miatt. Ott ugyanis általában csak a pénzintézetek felelősségét mondták ki, a vezetőkét nem. Izlandon más a helyzet: a vezető bankárokat személy szerint is felelősnek tartják és ennek megfelelően el is ítélik.
 
Igaz, hogy nem túl szigorúan. A börtönben pedig szabadon használhatják a számítógépüket. Minthogy a fogvatartott bankárok szinte kizárólag férfiak, ezért a női látogatók éppúgy részét képezik a napirendnek, mint a sportfoglalkozás. Van golf pálya is. Aki akar, hozathat Havanna szivart is. Amíg a börtön tart, nincs is baj, de a problémák utána kezdődnek: Izlandon mindenki ismer mindenkit. A csaló bankárok közmegvetés tárgyát képezik. A visszailleszkedés Izlandon tehát korántsem könnyű annak ellenére, hogy a luxusbörtön a vulkán árnyékában mindent megtesz ezért.

Címke:   börtönkörülmények börtönviszonyok Izland