Fogvatartottak is takarítanak

Szerző: Szoboszlai Tibor, Fotó: Szarka Lajos / nyiregyhaza.hu / Nyíregyházi Televízió

Link: http://www.nyiregyhaza.hu/fogvatartottak-is-takaritanak-2016-12-06

Dátum: 2016.12.06.
A NYÍRVV Nonprofit Kft. és a Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet együttműködése keretében öt fogvatartott is részt vesz az Adventi Forgatag során a belváros takarítási munkálataiban. A fogvatartottak a jóvátételi program részeként önkéntesen vállalták a feladatot.
 
Az Adventi Forgatag ideje alatt a városközpont forgalma és az advent ünnepi méltóságának megőrzése szükségessé teszi a városközpont folyamatos tisztán tartását. Ebben az időszakban a NYÍRVV Nonprofit Kft. külön munkacsoporttal végzi ezt a feladatot. A Megyei Büntetés- végrehajtási Intézet segítséget ajánlott a forgatag rendjének fenntartásához, ezért december 6-án és 8-án fogvatartottak is bekapcsolódnak a takarítási munkák elvégzésébe, illetve január elején részt vesznek majd a vásári létesítmények és pavilonok bontásában. Bocskai Péter ügyvezető elmondta, a büntetés-végrehajtási intézettel 2011-óta tart a kapcsolat, a fogvatartottak azóta rendszeresen részt vesznek a városüzemeltetési és városszépítési feladatokban.

Mindenkinek hasznos a munka 
 
A munkavégzés mind a város, mind a büntetés-végrehajtás, mind pedig az elítéltek számára hasznos. Részben kapcsolatot teremt a helyi közösség és a büntetés-végrehajtás között, árnyalja a fogvatartottakkal kapcsolatos előítéleteket, hozzájárul a szabadulást követően a társadalmi visszailleszkedéshez csökkentve kirekesztettségüket.
 
A hasznos munka fontos eszköz lehet az elítéltek neveléséhez és fegyelmezéséhez, vagyis elősegíti a büntetés célját. Drotár Zsolt intézetparancsnok arról tájékoztatott, a jóvátételi program kapcsolódik az adventhez is, amikor a fogvatartottak a megbánásukat is szeretnék kifejezni, mert ugyan elkövették a hibát, de nem ezt az utat akarják tovább járni.

Hosszútávú együttműködés
 
A Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben előzetesen letartóztatott és szabadságvesztésre, illetve elzárásra ítélteket tartanak fogva, akiknek jelentős része rendszeresen végez munkát. A városüzemeltető társaság és a Büntetés-végrehajtási Intézet a későbbiekben is szeretne együttműködni városfenntartási feladatok végzésében.


Címke:   Nyíregyháza jóvátétel munkáltatás együttműködés