Az önakasztás a magyar börtönökben is nemzeti hagyomány

Szerző: Dulai Péter / reset.hu

Link: http://reset.hu/2016/12/10/az-onakasztas-a-magyar-bortonokben-is-nemzeti-hagyomany/

Dátum: 2016.12.09.
A tényleges életfogytiglan egy reménytelen, céltalan állapot, az elítélt szépen lassan feladja. Szabó Zoltán és a gyálaréti családirtó is feladta, mint ahogy már korábban többen is. A hirhedt Donászi Aladár nem bírta elviselni, hogy nem ő a góré, de olyan is van, aki a szabadulástól fél.
 
Öngyilkos lett hétfőn két tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre (TÉSZ) ítélt rab a szegedi Csillag börtönben. A balástyai rémként elhíresült Szabó Zoltán és a gyálaréti családirtóként hívott Miklósi Viktor Gábor cellatársak voltak, közös öngyilkosságot követtek el. A Délmagyar úgy tudja, rabruhájukból készítettek maguknak kötelet, a Bors pedig úgy értesült, a két férfi rutinos rabként pontosan ismerte a bv-őrök mozgását, amikor pedig jött az üresjárat, az elválasztó rácsra kötötték fel magukat.
 
A két férfit a Csillag legszigorúbban őrzött speciális részében, a legfelső szinten, másoktól elzárva tartották fogva. Holttestüket reggel kilenc óra körül találták meg, a büntetés-végrehajtás belső vizsgálata még tart, de a Bors úgy tudja, az őrök felelőssége nem merült fel.
 
Szabó Zoltánt 2002. márciusában vették őrizetbe, mert egy 19 éves lány megölésével gyanúsították. Egy hónappal később megtört a kihallgatáson, és maga mutatta meg, hova ásta el előző év augusztusában az eltűnt balástyai lány holttestét. Az akkor 34 éves Szabó ezután hat nő megölését ismerte be, de mivel a hatodik holttest nem került elő, őt gyilkossággal vádolták meg, és végül négyet tudtak bizonyítani. 2004. szeptember 10-én jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. Szabó egykori tanyaszomszédja ezután mondta azt a Délmagyarnak, nagy tétben tenné meg tippmixen, hogy Szabó két hét múlva öngyilkos lesz.
 
Szabó családjában volt egyébként öngyilkosság, bátyja 26 évesen ivott permetezőszert, azonnal belehalt.
 
A gyálaréti Miklósi Viktor Gábort előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenségek, több emberen és 14 év alatti személy sérelmére elkövetett emberölés miatt ítélték tényleges életfogytiglanra 2010-ben. Az akkor 24 éves férfi 2008-ban fejszével ölte meg élettársát, megfojtotta 9 hónapos kisfiát, a temetés napján pedig bevallotta, hogy 2005-ben ő verte agyon vascsővel saját nagyanyját is.
 
Még a közeli szabadulás is rizikós lehet
 
A börtönökbeli szuicid magatartásának egyik tipológiája háromféle ilyen viselkedésformát választ el:
 
- A depresszív öngyilkosságok a fogvatartás korai időszakára, leginkább az első hónapra jellemzők.
- A manipulatív önkárosítás inkább a büntetés vége felé közeledve gyakori, de valójában bármikor előfordulhat a bent töltött évek alatt.
- Az anómikus öngyilkosság a céltalanság, reménytelenség érzéséből fakad, és főleg a hosszú szabadságvesztésre ítélteknél jellemző, akik az évek alatt egyre inkább feladják elképzeléseik megvalósítását.
 
Szabó Zoltán tizenkét éve ült börtönben, és mivel tényleges életfogytiglanra ítélték, élete végéig ott is maradt volna, így az ő öngyilkossága a harmadik csoportba tartozhat, de tulajdonképpen Miklós Viktor Gábor is ide illik Ő is évek óta ült, ráadásul harminc éves sem volt, nagyon sok volt még hátra neki.
 
Különös, de rizikótényező lehet a közeledő szabadulás is, mert az is lehet, hogy egy rab olyan sok időt töltött börtönben, hogy el sem tudja képzelni, milyen lesz kint, támpontok és kapaszkodók nélkül. Ez a mostani kettős öngyilkosságnál nyilván szóba sem jöhetett a tényleges életfogytiglan miatt. Ha a családban volt már öngyilkosság, az is egyfajta minta lehet, nem véletlenül említettük meg, hogy Szabó Zoltán testvére is saját maga vetett véget életének.
 
Az önakasztás Magyarországon egyfajta nemzeti hagyomány, és ez a börtönökben sincs máshogy, bár hozzá kell tenni, hogy az ottani körülmények között ez a módszer a legkönnyebben kivitelezhető.
 
Egy öngyilkosság a börtönben is ugyanúgy újabbakat válthat ki, mint kint (Marilyn Monroe halála után sok fiatal nő gyógyszer-túladagolással próbálkozott). Az persze az életben nem fog már kiderülni, Szabóra és cellatársára volt-e hatással ilyesmi, de az biztos, hogy az utóbbi két évben két öngyilkosság is történt a szegedi Csillagban.
 
Ő akart lenni a király, de magánzárkába csukták
 
Bene Lászlót és Donászi Aladárt, a kilencvenes évek gengszterpárosát több emberen elkövetett emberölés miatt ítélték életfogytiglanra, de 1996 januárjában, a jogerős ítélet kihirdetésénél még nem volt TÉSZ. Donászi 2014-ben szabadulhatott volna legkorábban, de 2001. augusztus 10-én öngyilkos lett a sopronkőhidai börtönben: magánzárkájában az esti órákban borotvával vágta át a saját torkát.
 
Amikor Donászit lecsukták, arra számított, hogy királyként élhet majd a börtönben, de a sopronkőhidai börtön parancsnoka egy magánzárkába csukta, így elesett az általa előre elképzelt tekintélytől. Valószínűleg ez játszotta a legnagyobb szerepet abban, hogy tizenhárom évvel első szabadulási lehetősége előtt végzett magával. (Társa, Bene László még mindig a szegedi Csillagban ül, miután a Szegedi Törvényszék elutasította feltételes szabadságra bocsátását.) Donászit halála napján a lánya látogatta meg.
 
Túlélte, de mégis meghalt
 
Magda János kétszer állt bíróság előtt emberölés miatt, de jogerősen egyszer sem ítélték el. Az 1983-as eset az egész országot megdöbbentette: a hétéves N. Mariann holttestét a szolnoki zsidó temető egyik sírjában találták meg. Magdát ebben az ügyben végül felmentették, de aztán megfojtotta az élettársát, amiért első fokon 15 év fegyházat kapott. A másodfokú tárgyalás viszont elmaradt, mert a férfi a cellájában felakasztotta magát, és bár időben levágták, pár nap múlva meghalt tüdőgyulladásban. 
 
A szentkirályszabadjai rémként ismert Ember Zoltán 2015 áprilisában egy lepedővel akasztotta fel magát a Csillagban. Sikerült újraéleszteni, de a klinikán meghalt. Ő is TÉSZ-es volt, többszörös gyilkosként ítélték el. 1991. októberében éppen egy 3 éves börtönbüntetéséből szabadult, és már aznap megölt és kirabolt egy egyedül élő idős férfit. Nyolc évvel később saját bátyját fojtotta meg, 2003-ban, 2004-ben és 2005-ben is megölt egy-egy idős embert. Áldozatait leütötte, majd kezüket hátrakötötte, nyakukra hóhérhurkot kötött, és a kötél végét a bokájukhoz erősítette.
 
A hummeres gázolóként elhíresült Thomas R. B. is a Csillagban lett öngyilkos: az apátfalván szándékosan egy motoros rendőrt elgázoló osztrák férfi nyugtatókkal végzett magával.
 
A BvOP statisztikái szerint 2003-2015 között Magyarországon évenként 4-9 rab végez magával börtönben. A legtöbb öngyilkosság 2003-ban és 2011-ben történt (9), tavaly 5 rab követett el öngyilkosságot. 1995-ben ez a szám 3 volt.
 

Címke:   öngyilkosság önakasztás rizikófaktorok kockázat