Úgy végezték ki az elítéltet, hogy tudatánál volt

Szerző: ABC News / Esti Újság

Link: http://estiujsag.hu/eletmod/ugy-vegeztek-ki-az-eliteltet-hogy-tudatanal-volt

Dátum: 2016.12.11.
Balul sült el egy kivégzés Amerikában. A félórás procedúra közben 13 percen át köhögött és zihált a halálra ítélt férfi, aki tudatánál volt. Több gyógyszergyár is leállította a halálos injekciók eladását a börtönöknek, a civilek nyomásának köszönhetően az utóbbi időben. Így a kivégzések szám is emiatt csökkent. 
 
Méreginjekciós kivégzésA 45 éves Ronald Bert Smith Jr.-t még 1994-ben ítélték el, azonban a kivégzést a legfelsőbb bíróság kétszer is elnapolta. A tárgyalások során a férfi ügyvédje azzal érvelt, hogy Alabamában nem biztonságos a kivégzési procedúra, ugyanis a három felhasznált anyag hatásáról nincs kielégítő bizonyíték.
 
A kivégzés során komplikációk léptek fel, miután Smithnek beadták az első injekciót, egy börtönőr kétszer is elvégezte az ilyenkor alkalmazott tudatosságtesztet, beszélt az elítélthez, végigsimította a szempilláját és belecsípett a karjába – ami az első próbálkozáskor megrándult – írja az ABC News.
 
Hogy ennek volt-e köze a kivitelezéshez, azt az illetékesek szerint a boncolás után fogjuk csak megtudni. Egy alabamai hírközlési biztos szerint a börtön szigorúan követte a protokollt.
 
Amerikában egyébként gondot okozott a halálos szérumok beszerzése, mert több gyógyszermulti döntött úgy, hogy nem ad el ilyen szert a börtönöknek, emberi és jogi szempontok miatt. Éppen ezért a kivégzések száma is jelentősen csökkent. Az, hogy a mostani eset azért végződött így, mert nem a megszokott szert használt, hanem valami mást a börtön, nem tudni. Az azonban, hogy egy elítélt tudatánál legyen egy kivégzés során, szabálytalan.

Címke:   kivégzés halálbüntetés méreginjekció USA