Két haláleset után se szigorítják a Csillag börtön szabályait

Szerző: Lakat Eszter / Blikk

Link: http://www.blikk.hu/aktualis/ket-halaleset-utan-se-szigoritjak-a-csillag-borton-szabalyait/qbk6sxv

Dátum: 2016.12.14.
Rém, halálosztó, mészáros – ezekkel a jelzőkkel szokták illetni azokat az elítélteket, akiket a legsúlyosabb ítélettel sújtottak: soha többé nem jöhetnek ki a rácsok mögül.
 
Hosszúidejű Speciális Rezsim! Így hívják a börtönön belül azt a körletet, ahol azokat őrzik, akiknek esélyük sincs a szabadulásra. A terület 343 négyzetméter, de ebben van már a közös tér, a folyosó és a zárka is. Egy rab élettere 9 négyzetméter, amin sokszor ketten is osztoznak. A még bennük maradt együttérzést növényeken és kisállatokon élhetik ki, például többen is tartanak hörcsögöt. Pszichés állapotukat figyelik, hiszen különböző fázisokon mennek át az élethosszig tartó bezártság alatt. A rabok bekerülésük után sokkot élnek át, majd eljön a beletörődés szakasza.
 
A körlet életét december 4-én két rab öngyilkossága bolygatta fel. A balástyai rém, vagyis Szabó Zoltán és a gyála­réti családirtó, Miklósi Viktor közös cellájukban akasztották fel magukat.
 
Úgy tudjuk, a kettős halál miatt nem vezettek be szigorúbb rendszabályokat a körlet életében. Az őrök a vizsgálatok szerint nem hibáztak. Az előírás szerint félóránként kell ellenőrizniük az elítélteket, és ezt meg is tették.
 
– Fontos, hogy a körletrészen csak többéves szakmai gyakorlattal, emellett megfelelő érzékenységgel, de határozottsággal rendelkező munkatársak teljesítsenek szolgálatot – közölte a BVOP kommunikációs főosztályának munkatársa.
 
Végh József kriminálpszichológus szerint: hiába szigorúak a szabályok, aki meg akar halni, az meg is hal.
 
– Mivel ezekből az emberekből az empátia hiányzik, nem jellemző, hogy megsiratnák társaikat, akik öngyilkosok lettek. Biztos vagyok benne, hogy többen is lesznek, akik megpróbálnak előnyt kovácsolni a két rab halálából – közölte a kriminálpszichológus.
 

Címke:   Szeged életfogytiglan öngyilkosság HSR