Több száz rab lázadt fel egy birminghami börtönben

Szerző: MTI / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/kulfold/tobb-szaz-rab-lazadt-fel-egy-birminghami-bortonben-1262227/

Dátum: 2016.12.16.
Több száz rab lázadt fel pénteken egy birminghami börtönben – közölte a létesítményt üzemeltető G4S, amely a világ legnagyobb biztonsági cégének számít.
 
A G4S közleménye szerint a foglyok a nap folyamán ellenőrzésük alá vonták a nagy-britanniai börtön négy részlegét. Egy különleges alakulat rendőrségi kutyák és egy helikopter segítségével próbálta visszaszerezni az ellenőrzést a létesítmény felett.
 
A büntetés-végrehajtásban dolgozók szakszervezete (POA) szerint a zendülésben több száz rab vett részt. A Sky News brit hírtelevízió úgy tudja, hogy mintegy 600 fogoly lázadt fel.
A zendülés a péntek reggeli órákban tört ki, és az esti órákban még tartott. Egy rabnak sikerült magához vennie az egyik felügyelő kulcsait a zárkákhoz – közölte a rendőrség.
Sajtóértesülések szerint három fogoly megsérült a tülekedésben, egyikük súlyosan. A zendülőknek emellett részben sikerült felgyújtaniuk, és ezzel megsemmisíteniük a börtönben tárolt iratokat.
 
A brit igazságügyi tárca szóvivője szerint a lakosságot nem fenyegeti veszély. A több mint egymillió lakosú Birmingham Londont követően a második legnagyobb város Nagy-Britanniában. A város központjában található az ország egyik legnagyobb börtöne, ahol 1450-en töltik szabadságvesztésüket. Az 1849-ben épült létesítmény, hasonlóan az Egyesül Királyság sok másik börtönéhez, elavultnak számít.
 
A pénteki már a harmadik hasonló incidens az elmúlt hónapokban.

Címke:   börtönlázadás rendkívüli esemény Nagy-Britannia