Várják is meg nem is az ünnepet az elítéltek

Szerző: Kiss Gábor Gergő, Fotó: Török János / delmagyar.hu

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/varjak_is_meg_nem_is_az_unnepet_az_eliteltek/2500733/

Dátum: 2016.12.17.
Karácsonykor a család- és a szeretethiány hatványozottabban hat az emberre. Ez egy olyan időszak, amit békességben, de túl kell élni - mondta a már öt éve rácsok mögött élő Márton a szegedi Csillag börtönben.
 
– Nehéz átvészelni a karácsonyt a börtönben. Az elmúló évekkel ez mit sem változik – mondta a 43 esztendős Márton.
 
A férfi a szegedi Csillag börtön adventi hangversenyén mondta el ünnepi gondolatait a fogvatartottak nevében. Nem volt lámpalázas, hiszen a jó orgánumú férfi – ahogy megírtuk – volt a főszereplője a börtön színészcsapatának, akik nyáron a börtönszínházak országos régiós elődöntőjében Rejtő Jenő A három légionista című bohózatát adták elő. Az akkor mókázó Márton most sokkal megrendültebb volt.
 
– Karácsonykor a család- és a szeretethiány hatványozottabban hat az emberre. Ez egy olyan időszak, amit békességben, szeretetben, de túl kell élni. Kettősség él bennünk: várjuk a karácsonyt meg nem is. Ugyan szeretjük az ünnepet, de ez egyben a legrosszabb időszak is nekünk – magyarázta.
 
Zárkatársaival az ünnepek közeledtével, de különösen szenteste és karácsony első napján a szokottnál is többet beszélgetnek.
 
– Elmeséljük egymásnak, hogy régen hogyan karácsonyoztunk, hogyan gyűlt össze a család, mik voltak a szokásaink. Valaki ilyenkor mindenki előtt nagyon megnyílik. Én a legszemélyesebb dolgaimat csak azoknak mondom el, akikben tényleg megbízom. Akinek már közel van a szabadulása, az arról mesél, hogyan szeretné tölteni az első szabad karácsonyát. Nekem az még nagyon messze van, így még csak elképzelésem sincs arról, hogyan töltöm majd el az első szabad karácsonyomat – mondta a már öt éve rács mögött lévő férfi.
 
A Csillag börtönben egy elítélt átlagosan tizenöt karácsonyt tölt el. Mártonnak ennél még jóval több van hátra.
 
– Ajándékot csak az új zárkatársaknak szoktunk adni. Akikkel már régebb óta vagyunk összezárva, ők már szinte a családot jelentik nekünk itt a rácsok mögött. Nagyon hiányoznak a szüleim, a testvérem és a gyerekei. Nagyon összetartó család vagyunk. Velük néhány órára még az ünnepek előtt tudok majd személyesen találkozni egy beszélőn, de telefonon mindenképpen kívánok majd boldog karácsonyt nekik december 24-én is – mondta Márton.
 
Tudta?
 
Szentestén a Csillagban felszolgált menü általában halászlé és túrós csusza. Az adventi időszakban az ünnep miatt több elítéltet engednek haza 12 és 48 óra közötti időtartamra családjukhoz, akik az úgynevezett átmeneti csoportban vannak, tehát két évnél már kevesebb van hátra a büntetésükből. Az elítélteknek saját újságuk is van. A jövőre húszéves Csillagtükör decemberi számában a karácsonnyal kapcsolatban több saját verset és novellát jelentettek meg a fogvatartottak.
 

Címke:   Szeged karácsony várakozás ünnep