Karácsonyi könyvadomány a Vörösmarty Társaságtól és a várostól a börtönnek

Szerző: szekesfehervar.hu

Link: http://www.szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_183899

Dátum: 2016.12.16.
A Vörösmarty Társaság termében adták át pénteken délután az irodalmi társaság és az Önkormányzat által felajánlott könyvadományt a Közép-dunántúli Büntetés-végrehajtási Intézet székesfehérvári objektumának. A társaság mintegy ötven könyvet adományozott, a város a saját támogatásában megjelent kiadványokból egy húsz darabos ajándékcsomagot állított össze.
 
Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke elmondta, hogy a kezdeményezés ötlete akkor fogalmazódott meg benne, amikor a szenátus tagjaként néhány évvel ezelőtt az intézetben járt egy színpadi előadáson, majd meglátogatta az intézmény könyvtárát. Az adventi gesztus, mint elmondta, örömet okoz az adományozóknak is. „Elsősorban a Vörösmarty Társaság szerzőinek a könyveit gyűjtöttük össze. Igyekeztünk úgy összeállítani a csomagot, hogy a különböző érdeklődéseknek eleget tegyünk. Alapvető célunk és feladatunk az irodalom népszerűsítése, az adományozással ennek is eleget teszünk.” – fogalmazott Bobory Zoltán, és azt kívánta, hogy a fogvatartottak szeretettel olvassák azokat.
 
Dr. Cser-Palkovics András polgármester megköszönte a szép kezdeményezést a Vörösmarty Társaságnak. Az adományozással kapcsolatban az adventi időszak fontosságát emelte ki, amikor a szeretet ünnepére készülve mindenki megtalálhatja azt a tevékenységet, amivel a várakozás időszakában kinyithatja a szívét. „Embertársainkat nem megítélni, hanem segíteni kell a megbocsátás isteni adományával. Hogy értékeket és az értékek alapján életutat tudjanak választani maguknak. Az irodalom minden ember életében tud ilyen hatással bírni. Az előbb említett előadás is jól mutatja, hogy a fogvatartottakban van igény más út választására.” – fejezte ki a polgármester, és a közösség részéről megfogalmazódó bizalmat méltatta, amivel a Vörösmarty Társaság példát mutat a társadalomnak.
 
Dr. Kiszely Pál bv. dandártábornok, a Közép-dunántúli Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka az adományt megköszönve elmondta, hogy a könyvek az olvasóterem polcaira kerülnek: „A karácsony nagyon nehéz időszak a börtönben, a család, a gyerekek, a feleség, az élettárs hiánya ilyenkor jelentkezik a legfájóbban. Ezért törekszünk minél több programot szervezni a fogvatartottaknak. A művészet nagyon fontos a börtönökben, hiszen elfoglaltságot ad és felszabadít. Színjátszó szakköröket, olvasóköröket szervezünk és támogatjuk a fogvatartottak ilyen irányú tevékenységeit.”
 

Címke:   Baracska Székesfehérvár könyvadomány