Május, a börtön és a csend

Szerző: infodunaujvaros.hu

Link: http://www.infodunaujvaros.hu/hirek/olvas/majus-a-borton-es-a-csend-2016-12-18-235807

Dátum: 2016.12.18.
Beszélgetünk. Csak egy toll, egy jegyzetfüzet és a fényképezőgép maradhatott nálam. A felvételek készítése előtt is határozott utasítást kaptam, hogy csak és kizárólag a beszélgetőtársamról készíthetek fényképeket.
 
Szonda, fémdetektor, elektromos kapuk ki, és be, míg eljutottam Ádler Péter jelenlegi tartózkodási helyéig, amely még egy darabig a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet.
 
Péter színdarabot rendezett, nem csupán rendezte, hanem főszerepet is vállalt benne. A közelmúltban mutatták be Szép Ernő Május című darabját a II. Országos Börtönszínházi Találkozón, és itthon, a Bartók színpadán is. A darab a legjobb rendezés díját kapta meg. Nézőként azt hittem Péterről, hogy főállású színész, aki csak besegít az előadásba. Később tudtam meg, hogy ő is a büntetését tölti. Erről nem beszélünk, én nem hozhatom szóba, ő meg nem akarja. Annyit elmesél, hogy nem gondol az otthoniakra, nem tartja velük a kapcsolatot, könnyebben megy úgy itt az idő, ha nem nehezíti meg a vágyakozás. Majd, ha közeledik a szabadulás… Amúgy volt már nagyon sok minden. Tanított középiskolában, jól beszéli az angolt, ért az informatikához. Most is, itt is szakköröket vezet, és korrepetálásokat vállal. Tudomány-technika, irodalom, rock délután, színjátszás, angol - csak néhány az elfoglaltságai közül.
 
- Miért ezt a darabot választotta?
- Kicsit rólam is szól. Az én életemben is volt hasonló időszak, amikor az öngyilkosságot fontolgattam. S ráadásul nagyon sok olyan gondolat van benne, ami most sem vesztett semmit az aktualitásából. Itt van mindjárt az előítélet, ami engem, minket is körülvesz…
 
Hangsúlyozza, hogy a börtönszínházi találkozón, náluk nők játszhatták a női szerepet. Így volt hiteles, magyarázza, de tudja, hogy ebből nem lehet itt rendszer, így most olyan karácsonyi darabot ír és rendez, amelyben nincsenek, nem kellenek női szerepek.
 
Szereti a színházat, s abban reménykedik, hogyha majd kikerül, akkor talán kap egy lehetőséget. Csak lehetőséget kér, semmi többet, hogy bizonyíthasson …
- Nem mindenki selejtes, aki itt van. Nem volt egyszerű a szereplőtársaimmal elhitetni, hogy sikerülhet… Aztán… tudja, mi a legjobb az egész előadásban? Amikor csend van. Olyan csend, hogy a lélegzet is hallatszik, olyankor minket figyelnek. Csak minket figyelnek.
 

Címke:   Pálhalma börtönszínház szereplő riport