Furcsa ünnep a börtön rácsai mögött

Szerző: Joó Zsuzsa / szoljon.hu

Link: http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/furcsa-unnep-a-borton-racsai-mogott-699001

Dátum: 2016.12.19.
Sűrű a program a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben advent idején. Az elítéltek adakoznak, ajándékokat készítenek, sportolnak, fenyőfát díszítenek. Persze, az ünnepet eltölteni e falak között még így sem egyszerű lelkileg...
 
– Egyik nap megcsörrent a telefonom. A börtönből hívtak azzal a kérdéssel, elfogadnánk-e egy olyan ajándékcsomagot, melyet elítéltek gyűjtöttek – idézi fel a történteket Gál Lászlóné Márta, a szolnoki Nagycsaládosok Egyesületének elnöke.
– Első meglepetésem után a választ rávágtam: természetesen! Kifejezetten megható volt a felajánlásuk – fűzi hozzá Márta. A 350 konzervet Fazekas László alezredes, büntetés-végrehajtási osztályvezető adta.
 
– A jóvátételi program első állomása volt ez. A gyűjtést egy hónappal ezelőtt hirdettük meg, és már az első napon érkezett felajánlás – mondja az alezredes.
– Az elítéltek májpástétomokat, halkonzerveket, májkrémeket gyűjtöttek össze, melyeket saját illetményükből vásároltak vagy hozzátartozóiktól kaptak  – hangsúlyozza Fazekas László alezredes.
 
Nemsokára a szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet lelki gondozója kereste meg az intézetet, hogy az ünnepeket ágyban töltő betegeknek készítsenek a fogvatartottak míves könyvjelzőket. A gondozó adta az alapanyagokat, majd az elítéltek nekiálltak az alkotások „gyártásának”.
 
– Azt mondják a fogvatartottak, hogy az ajándéktárgyak elkészítése közben a tárgyakba beépül a szeretetük. Örömmel fogadták a lehetőséget, hogy ismeretlen embereknek is örömet tudnak okozni. Egyébként pedig ezeken a kreatív csoportfoglalkozásokon olyan tetszetős karácsonyi ajándékok is készülnek, amit a hozzátartozókhoz is eljuttathatnak – magyarázza a foglalkozásokat vezető Benke Judit, hozzátéve, igyekeznek ezekbe az összejövetelekbe mindenkit bevonni.
 
Pár napja a Máltai Szeretetszolgálat is tartott egy hasonló foglalkozást, akkor asztaldíszeket készítettek az elítéltek. A rászoruló családok megsegítésére pedig kisebb ajándékokat, díszpárnákat, naptárakat készítenek a fogvatartottak, ezeket a Mikulás Gyáron keresztül december 20-án adják át.
 
Kérdésünkre, van-e, lesz-e karácsonyfa a börtönben, azt a választ kapjuk, természetesen igen, de nem a zárkákban. Az intézet minden évben a Nefag Zrt.-től kap három fenyőfát, melyet a női fogvatartottak díszíthetnek fel. Az idei fák már megérkeztek, azt a hét elején ünnepi díszbe öltöztették a nők, asszonyok, akiknek így is telt az idejük.
 
A reintegrációs tisztek, pszichológus, börtönlelkész és más segítő szakemberek karácsony közeledtével különösen figyelnek arra, hogy minél kevesebb üres órája legyen a fogvatartottaknak. Ezért szerveznek például reggelente rorate istentiszteletet, 23-án pedig (négyfős) csapatfőzőversenyt a sétaudvaron. Az alapanyagokat az intézet konyhája biztosítja az elítéltek vacsoranormájának megfelelően. A versenyzők bográcsban, szabadtűzön főzhetik meg a karácsonyi bográcsos vacsorájukat, amelyet zsűri is értékelni fog, 25-én pedig operettműsort hallhatnak, majd kétnapos sportversenyekre jelentkezhetnek a fogvatartottak.
 
A sétaudvaron ügyességi sorversenyeken vetélkedhetnek, majd a konditeremben fekvenyomásban és fekvőtámaszban mérhetik össze erejüket, a közösségi teremben sakk- és kártyapartin vehetnek részt. A karácsonyi programsorozatot december 30-án hálaadó istentisztelet zárja, hogy hittel, szeretettel feltöltődve, szebb reményekkel kezdjék az új esztendőt a fogvatartottak.
 
A boldogság az egészségnél is fontosabb
 
Bármennyi és bármilyen programot is találnak ki a tisztek az elítélteknek, a karácsony mégiscsak a „legnehezebb” ünnep a rácsok mögött.
– A karácsony a szeretetről szól, szerintem ez az év legszebb ünnepe. Függetlenül a távolságtól, ami a családtól elválaszt, örömmel várom – árulja el honlapunknak az egyik elítélt, József, aki hozzáteszi, az ajándékozás jelenleg egyoldalú, egy üdvözlőlapon és pár kedves soron kívül nincs lehetősége ajándékot küldeni.
A család természetesen meglátogat majd, ami remélem, meghittebb lesz a szokásosnál, mert még a látogatóhelyiségbe is került karácsonyfa. És hogy milyen ajándékot szeretnék a Jézuskától? Nehéz kérdés, mert az egészség és a boldogság között választanék. Mégis a boldogságot választanám, mert csak az igazán boldog, akiket szerető család és barátok vesznek körül. Így a betegségek is elkerülik az embert. Természetesen mindennek alapfeltétele az ember szabadsága, ez az óriási érték, amit csak akkor fogunk fel, hogy mennyire fontos, amikor megfosztjuk, megfosztatjuk magunkat tőle. Ez nem fordul velem elő többet!
 

Címke:   Szolnok karácsony ünnep program jóvátétel