Új esélyt kapott a gyilkosságért ülő rab, csodálatos dolog történt

Szerző: The Huffington Post, Fotó: Facebook / Szeretlek Magyarország

Link: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/uj-eselyt-kapott-a-gyilkossagert-ulo-rab-csodalatos-dolog-tortent/

Dátum: 2016.12.21.
Húsz évig ült börtönben fegyveres gyilkosság miatt az a 42 éves férfi, aki úgy döntött, gyökeresen változtat az életén szabadulása után. Ezért beiratkozott az egyetemre, amit most évfolyamelsőként végzett el. Igaz történet, amely rávilágít: milyen fontos, hogy mindenki kaphasson egy második esélyt.
 
Most már friss diplomásként éli az életét Renald Moore, aki csoporttársaitól drasztikusan eltérő háttérrel kezdte a tanulmányait.
 
Azután kezdte el az egyetemet, hogy húsz évig ült börtönben gyilkosság miatt.
 
Az ő esete a legjobb példa arra, hogy érdemes és lehetséges újrakezdeni, és nagyon mélyről is vissza lehet térni a normális életbe.
 
Renald még általános iskolába járt, amikor először vitték el a rendőrök verekedés miatt. Drogbirtoklás miatt tartóztatták le 14 évesen, végül ki is bukott az iskolából. Más bűncselekményekben is részt vett és a letartóztatásnak is ellenállt, a fiatalkorúak börtönében kötött ki.
 
Ez sem volt elég ahhoz, hogy megváltozzon. Renald 18 évesen egy rosszul sikerült drogügylet miatt többször meglőtt egy férfit, aki belehalt a sérüléseibe, így 1993-ban húsz év börtönre ítélték.

Ezután már rájött, hogy meg kell változnia
 
– a börtönben istenhez fordult segítségért, imádkozott azért, hogy egyszer egyenesbe jöjjön az élete. Nehezen ugyan, de ez idővel meg is történt. 2000-től a börtönben tanulni kezdett, érettséginek megfelelő végzettséget szerzett. Büntetése 2013-ban járt le. Nem volt hová mennie, mivel összeveszett a nevelőapjával, ezért hajléktalanszállókon és az utcán húzta meg magát. „Azt mondtam magamnak, hogy inkább alszok híd alatt, mintsem újra a bűnözés felé forduljak” meséli az akkori időkről.
 
Próbált magának munkát találni, de nem járt sikerrel. Végül anyja biztatására kezdte el 39 éves korában az egyetemet. Egy texasi egyetem rádió-film-TV szakos tanulmányokba kezdett.
 
Nem volt egyszerű beilleszkednie ebbe a közegbe: fiatal huszonévesekkel járt órára, teljesen idegennek érezte magát köztük, és a számítógéphez sem értett egyáltalán.
 
„Nem tudtam, hogy kell a Google-t használni, nem tudtam e-mailt küldeni, sem bármit letölteni” – mondja. Később aztán ebbe is belejött, nem is akárhogy.
 
A számítógépes alapokat arra is felhasználta, hogy poénos rapszámot csináljon a haverjaival.
 
A tanulás mellett színészettel és rappeléssel is foglalkozott, klipjében egyetemi pólójában feszít.
 
Moore depressziós lett, ennek leküzdésében sokat segített neki az erre szakosodott egyetemi közeg. De közben megjelentek a jó dolgok is: rájött, hogy érdekli a színészet, amit el is kezdett gyakorolni: főszerepet játszott egy iskolai musicalben.
 
Most évfolyamelsőként diplomázott le a Texas Southern Universityt, ami már 1973 óta fogad be olyan diákokat is, akik egyébként biztosan nem kerülhetnének be egyetemre. Amerikai szokás szerint általában a legjobb eredménnyel végzett hallgató mond búcsúbeszédet a diplomaosztón – Moore esetében többszörösen indokolt volt, hogy kiálljon a közönség elé elmesélni a történetét.
 
Ezen az egyetemen egyébként hagyományosan sok fekete tanul – ezzel a céllal alapították –, de mára az egyik etnikailag legsokszínűbb intézménnyé nőtte ki magát Texasban. Több, a hagyományait tekintve afroamerikaiak által igénybe vett egyetem van Amerikában, Moore esete pedig jól példázza azt, hogy miért van nagy szükség ilyen intézményekre.
 
Nem igaz a gengszter-tündérmese, amit eladnak nekünk. Nagyon kevés bűnöző éli úgy az életét, mint a filmekben. Valójában legtöbbször holtan, börtönben, függőként vagy megbénulva végzik. Rengeteg buktató van abban az életformában” – mutat rá a dolgok valódi működésére Moore. Márpedig ha valaki, ő nem a levegőbe beszél.
 

Címke:   reintegráció visszailleszkedés képzés USA