Különleges karácsonyi műsor időseknek

Szerző: Fotó: Demeter Ferenc / veszport.hu

Link: http://www.veszport.hu/tartalom/cikk/veszprem_megyei_buntetes_vegrehajtasi_intezet_jovateteli

Dátum: 2016.12.21.
A Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Bakony amatőr színjátszói szerdán egy karácsonyi előadással kedveskedtek a Völgyikút Idősek Otthona lakóinak.
 
Az új Büntetés-végrehajtási Törvény megfogalmazta az ún Jóvátétel Intézményét. Ez azt jelenti, hogy ennek során a korábbi gyakorlattal ellentétben lehetőség adnak arra, hogy a fogvatartottak már a büntetés végrehajtása idején felkészülhessenek a társadalomba történő visszailleszkedésükre.
 
A program lényegi eleme eleme az, hogy a fogvatartottak még a büntetési idejük alatt a köz számára hasznos tevékenységet vállalhatnak fel. Az elmúlt évben ilyen volt parktakarítási, valamint parküzemeltetési feladatokban való részvételük, és ennek része a kulturális életben szerepet vállalók tevékenysége is.
 
Némedi Lajos alpolgármester szerint a karácsony érzelmileg minden ember számára nagyon fontos ünnep. A büntetésüket töltő elítélteknek érzelmileg ugyanilyen fontos a karácsony és a családtól való távolságuk miatt talán legnehezebb helyzetben ezek az emberek vannak. Az ilyen rendezvények nagyon jó alkalmak arra, hogy a lelkükben megbékéljenek, mert egy jó cselekedetet hajthatnak végre. Ez a megemelkedett érzés segítheti vissza őket a normál emberi környezetbe.
 
Németh Éva bv. ezredes parancsnok azt emelte ki, hogy a fogvatartottak a jóvátétel keretében a közösséget, a várost szeretnék szolgálni. Ezt a darabot saját maguk tanulták be és először itt, az idősek otthonában, majd délután a társaik előtt mutatják be. A darab rendezője, betanítója az egyik kollégájuk, aki a civil életben amatőr színjátszó.
 
Azt tapasztalja, hogy ez az öntevékeny felkészülés, nagyon jól összekovácsolja ezt a kis amatőr színjátszó csoportot. Ez az elfoglaltság nagyon sok pozitív hozadékkal jár és túlmutat azon, hogy néhány előadáson megmutatják magukat a társaiknak és a környezetüknek. A kis csoport már megtervezte a következő évi fellépését, ami a húsvét hagyományaihoz fog kapcsolódni.
 
A bemutatásra került darab Lev Tolsztoj: Pánov apó különös napja – című története alapján lett színpadra állítva. A rendező magyarosította a címet: Márton bácsi karácsonyi vendége – elnevezésre. A történet a karácsony hangulatához kapcsolódóan a szeretetről, a mások elfogadásról szól. Átszőve az eseményeket bibliai szálakkal és a kis Jézus látogatásának elképzelt történetével az öreg cipész házába.
 

Címke:   Veszprém színjátszókör előadás idősek otthona