Szegedi elítéltek alkotásait kapták a Foltán József Gyermekotthon lakói

Szerző: Gaál Bernadett, Fotó: Kovács Ferenc

Link: http://szegedma.hu/hir/szeged/2016/12/szegedi-eliteltek-alkotasait-kaptak-a-foltan-jozsef-gyermekotthon-lakoi-fotok.html

Dátum: 2016.12.22.
Saját készítési rajzokat és tornaeszközöket adtak át a szegedi elítéltek a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató a Foltán József Gyermekotthon lakóinak. A bordásfalak, zsámolyok és egyéb sporteszközök mind segítik a konduktív fejlesztő terápiás foglalkozásokat.
 
A Foltán József Gyermekotthon több mint 12 állami gondoskodásban élő és veszélyeztetett fiatalnak nyújt lakhatást. A Szegedi Fegyház és Börtön fogvatartottai karácsony alkalmából a gyermekvédelmi szolgáltatóval kapcsolatban álló gyerekekre is gondoltak, saját kezűleg készítettek számukra tornaeszközöket, bekeretezett festményeket és rajzokat. “A reintegárció első lépcsőfoka, hogy a fogvatartottak érezzék társadalmi hasznosságukat. Jó érzéssel és önként ajánlották fel ezeket az eszközöket” – mondta portálunk kérdésére Tikász Sándor intézetparancsnok. Hozzátette, az elítéltek gyakran maguk jelentkeznek, hová szeretnék eljuttatni felajánlásaikat, több alkalommal vittek már ajándékokat kórházakba és gyermekotthonokba is. Csatlakoztak már a Te szedd! mozgalomhoz, a vízisport telep takarításához és a rókusi plébánia parkjának rendbetételéhez is.
 
„A legjobb eszközöket kaptuk, ugyanis jelenleg itt valósulnak meg a konduktív fejlesztő programok. Számos gyógypedagógiai technika létezik az idegrendszeri érettség fejlesztésére, ám minden módszer rendkívül eszköz-, és ezzel együtt forrásigényes” – tette hozzá Kothencz János, a gyermekvédelmi szolgáltató főigazgatója. Elmondta azt is, az elítéltektől érkezett bordásfalak, zsámolyok és tornapadok egy része a Csongor téri közösségi centrummal szemben lévő új épületükbe kerülnek majd, ebből az ingatlanból – a külső és belső felújításokat követően – konduktív központot hoznak majd a létre a gyerekeknek.
 
A sporteszközök és festmények a Nagyfa-Alföld kft. szegedi telephelyén készültek. Borsi János ügyvezető igazgató elmondta, mivel évek óta jó kapcsolatot ápolnak a Szeged-Csanádi Egyházmegyével, nem ez az első alkalom, hogy a fogvatartottak felajánlották munkájukat. Felidézte többek között, hogy a Harmat úti idősek otthonának korábban betegágyakat adtak át.
 

Címke:   Szeged adomány karácsony gyermekotthon