Ünnep a falakon belül

Szerző: B.L., Fotó: Bimbó Lajos / Gyulai Hírlap

Link: http://www.gyulaihirlap.hu/111523-unnep-a-falakon-belul

Dátum: 2016.12.22.
Püspöki istentiszteletet tartottak a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. Karácsonyi ünnepségre voltak hivatalosak a sajtó képviselői a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe december 22-én. A jeles nap egyháztörténeti esemény is volt, hiszen püspöki istentiszteletre is sor került.
 
A börtön emeletén megtartott eseményt a Gyulai Erkel Kórus előadásai melengették fel, akik egyházi énekeket adtak elő. A szép számmal egybegyűlt elítéltek előtt tartott rendezvényen dr. Fekete Károly püspök, a Tiszántúli Református Egyházkerület vezetője tartott karácsonyi istentiszteletet. Szavaiban a megváltás fontosságát hangsúlyozta, mert, mint mondta, mindenkinek szüksége van a megváltásra.
 
– Isten nem hátrál meg előttünk sem. Lehetek okos vagy lehetek szép, de eljöhet minden ember életében egy olyan pillanat, amikor mindez szertefoszlik. Amikor kiderül, hogy amit magamról gondoltam vagy a magam erejéből hittem, az úgy dől össze, mint egy kártyavár. De az Úr azt akarja, hogy az összedőlés után legyen felépülés.
 
Később az intézet két elítéltje verseivel emelte az alkalom fényét. A fogvatartottak önként jelentkeztek erre a nem mindennapi feladatra.
 
– Az ünnepi istentisztelet nagyon sok segítséget ad nekünk, de egyben nagyon sok nehézséget is, hiszen távol kell lennünk a szeretteinktől. A karácsony nagyon nehéz időszak számunkra, hiszen ki néhány napja, ki több éve van távol azoktól, akik fontosak számára. Ez a legnehezebb ünnep itt – fogalmazta meg gondolatait az egyik elítélt.
 
– Az egyháznak nincsen külön üzenete az elítélteknek, hiszen a megváltás üzenete mindenkinek szól. A karácsony abban is csodálatos, hogy összekapcsol bennünket, mert ha van is különbség köztünk, abban nincsen, hogy mindenki megváltásra szorul – hangzottak dr. Fekete Károly szavai.
 

Címke:   Gyula karácsony vallás istentisztelet püspök