A karácsony a rácsok mögött sem egyhangú

Szerző: Hanol Erzsébet / teol.hu

Link: http://www.teol.hu/tolna/kozelet/a-karacsony-a-racsok-mogott-sem-egyhangu-699589

Dátum: 2016.12.22.
Az ünnepi készülődés részeként, önkéntes alapon madáretetőket készítettek a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai az országos jóvátételi programban. Az etetőket az egyik szekszárdi madárbarát óvodának ajánlották fel.
 
Országos jóvátételi programot indított a büntetés-végrehajtás, melyben huszonkilenc börtön közel félezer fogvatartottja vesz részt az adventi időszakban, és lehetőségeihez mérten nyújtott segítséget intézményeknek, rászorulóknak. Természetesen a Tolna Megye Büntetés-végrehajtási Intézet is részt vállalt a programban. Soczó László bv. ezredes, parancsnok elmondta, hogy a fogvatartottak önkéntes alapon csatlakoztak, és végül öt madáretetőt készítettek a házi műhelyben. Ezeket a szekszárdi Gyermeklánc Óvoda Kertvárosi Óvoda Tagintézményének ajánlottak fel, amely hosszú ideje Madárbarát Óvoda címmel büszkélkedhet. A madáretetőket szerdán adta át az egyik fogvatartott.
 
A parancsnok kiemelte, hogy a jóvátételi kezdeményezések az európai tendenciának megfelelően, hazánkban is egyre nagyobb teret nyernek. A jóvátételi programok minden esetben önkéntesek. A tettük következményeiért felelősséget vállaló elítéltek egy része lehetőséget kap a börtön falain kívüli munkavégzésre, így társadalmilag hasznos tevékenységük alkalmas a fogvatartottakkal kapcsolatos előítéletek csökkentésére is. A szekszárdi börtön fogvatartottjai sem először vesznek részt jóvátételi programban, volt már példa parkrendezésre és arra is, hogy egy kábítószer miatt elítélt középiskolásoknak tartott drogprevenciós előadást. Ám a mostanihoz hasonló, a karácsonyi időszakhoz kapcsolódó jóvátételi program most először valósul meg Szekszárdon – tette hozzá Soczó László.
 
Asztali beszélő
 
Az ünnepekkor az átlagosnál többen jönnek látogatóba a börtönbe. Évtizedes hagyomány a szekszárdi börtönben, hogy karácsonykor a raboknak lehetőségük van úgynevezett asztali beszélőre. Ilyenkor rácsok nélkül, közvetlenül találkozhatnak a hozzátartozóikkal. Abban az egy órában megfoghatják egymás kezét, a fogvatartottak ölükbe vehetik a gyermeküket. Meghittebb, bensőségesebb alkalmak ezek, mint a hétköznapi beszélők. Soczó László ugyanakkor kiemelte, hogy a jó magaviselet az asztali beszélő feltétele, ugyanis csak azok számára engedélyezik, akik a karácsonyt megelőző két hónapban nem követtek el fegyelmi cselekményt. Ennek köszönhetően motiváló és jutalmazási eszköz az asztali beszélő lehetősége. A börtönvezetés arra is tekintettel van, hogy akik távolabbról, esetleg külföldről késve, érkeznek, számukra is biztosítják a beszélő teljes idejét.

Ajándékcsomagok
 
Újdonság volt idén, hogy a börtönlelkész, dr. Kaszó Gyula református lelkipásztor Adventi esték címmel zenés elődadásokat szervezett és filmvetítéseket tartott az elmúlt hetekben. A hagyományoknak megfelelően december 24-én karácsonyi istentisztelet és ünnepség lesz a börtön falain belül, amelyen a fogvatratottak adnak műsort. Nekik a Szent Erzsébet Karitász ajánlott fel csomagot. A lelkész közreműködésével és a Mécses Szeretetszolgálat jóvoltából pedig azok a fogvatartottak is kapnak élelmiszert és tisztálkodó szereket tartalmazó csomagot, akiknek nincs kapcsolattartója, vagy a családja anyagi helyzete nem teszi lehetővé az ajándékozást, a csomagküldést. A fogvatartottakat alkalmazó, szekszárdi székhelyű autóipari cég pedig egy-egy csomag szaloncukorral kedveskedett az ünnepek közeledtével a börtönben dolgozó foglalkoztatottjaiknak.
 
A létszám ilyenkor sem alacsonyabb
 
Az intézet személyi állományáról sem feledkeznek meg karácsonykor. Szintén évtizedes hagyománya van annak, hogy a vezetés a karácsonykor szolgálatban lévők számára kis ajándékcsomagról gondoskodik. Természetesen a szolgálat érdekeit szem előtt tartva szervezik a feladatellátást, a létszám ilyenkor sem alacsonyabb. Ám lehetőség szerint arra figyelnek, hogy az állomány kisgyerekes tagjai otthon karácsonyozhassanak, míg a fiatalokat inkább szilveszterkor kérnek szolgálat mentességet.

Címke:   Szekszárd jóvátételi program karácsony